Тези 6 неща са причината за това да нямаш достатъчно пари!

Работите много и уж не печелите по-малко от хората около вас, но парите все не стигат. Познато ли ви е това? Или пък не печелите много. Сигурно все се чудите как да се справите. Има начини да излезете от омагьосания кръг на вечния недостиг.

За какво всъщност става дума? Можем да го наречем скрито финансово неблагополучие. А признаците за него могат да се проявят в различни фактори.

Сами не разбирате къде ви отива заплатата: уж в началото на месеца сте имали солидна сума в портфейла, а до следващата заплата едва стигате. Все изникват непредвидени харчове – или нещо се счупва и иска спешен ремонт, или получавате някоя доста набъбнала сметка за плащане, или пък роднина ви моли за помощ…

И така, седмица преди заплата, се налага да вземете заем… Работата ви ли е недобре платена? Вие ли не се справяте? Защо става така?

ПРИЧИНА №1

Разминаване между планиране и харчене

Това е честа причина за финансови неудачи. Може би грешно планирате бюджета си. Как да коригирате ситуацията? Когато получите заплатата си, първо набележете основните разходи за месец напред. А после си записвайте всяко плащане. Така в края на месеца ще можете да определите за какво именно сте похарчили парите си и с колко сте се отклонили от първоначалния разходен план.

Ако сериозно перо от парите ви отива за кафе, обяд на работното място, случайни покупки от каприз, може би трябва да преосмислите ежедневните малки суми за щяло и нещяло, които ви се струват нищо.

И ако разчитате твърде много на шопинг терапията, помислете дали всъщност именно тя не ви докарва в края на месеца до стреса от безпаричието, който пък, от своя страна, чакате да успокоите с първата заплата. Излезте от този омагьосан кръг!

ПРИЧИНА №2

Заблудите от детството

Те могат особено много да ви попречат да живеете във финансово благополучие. Една от тях е свързана с вечното пестене. Пестенето понякога води до това, че човек отделя много повече време да изчислява какво ще спести, вместо да търси правилни решения за това как да спечели повече.

И още: една от мантрите, които може би ви пречат, е убедеността, че големи пари могат да се спечелят само по нечестен начин.

Може би поради тази причина вие все не се осмелявате да направите нещата, от които сте убедени, че ще имате достатъчно пари, за да не се налага да броите стотинки – просто предварително сте убедени в провала.

Промяната в мисленето не е лесна, особено ако човек сам не си даде сметка, че има собствени вътрешни блокажи. Осмелете се да направите първата крачка – и може би ще се убедите, че пречките са били само в главата ви.

ПРИЧИНА №3

Нежеланата работа

Много често човек не смее да смени работата с друга, която ще му носи повече приходи, защото не му е на сърце и не иска да предава принципите и идеалите си. Но ако подходите правилно, вероятно ще се окаже, че любимото ви занимание може да бъде много по-печелившо и всичко зависи само от вашата готовност да се впуснете по-стремглаво в работата. Има начини човек да превърне любимото си занимание в по-доходно. Може би не работите за правилния човек? Или е крайно време да подхванете собствен бизнес? Обмислете, обсъдете с приятели и съмишленици.

ПРИЧИНА №4

Финансови „изневери“

Може и да ви звучи странно, но наистина има такова нещо, което може да пречи на доброто финансово състояние на семейството ви.

Познавате двойки, в които жената например казва: „Моята заплата си е за мен“, нали? Да, явно там нещата са ясно разграничени.

Но има такива семейства, при които жената се принуждава да крие пари, за да може да си позволява някакви неща, или дори просто за да запази нещичко до края на месеца (ако партньорът й харчи безочливо).

При някои двойки пък мъжът иска да чувства самостоятелност, свобода, да пази резерв за „черни дни“ или да усеща повече власт в ръцете си, като крие премии или увеличение на заплатата от жена си. И така – в двете посоки текат лъжи на финансова тема. Явно в такива ситуации има взаимно недоверие, по което трябва да се поработи. Най-добре е да имате общ бюджет – нека в него всеки има свое перо, но парите като цяло да са в обща каса.

ПРИЧИНА №5

Липса на доходи

Да, за съжаление, на всеки може да се случи да остане без работа, пише „Журнaл“. Тогава, колкото и пари да имате в запас, те няма как да стигат. Но не бива да се отчайвате – търсете други решения. Може би сега е моментът да превърнете хобито си в работа?

ПРИЧИНА №6

Наличие на твърде много заеми

На всеки може да се случи да вземе заем. Но ако за вас в един момент заемите са се превърнали в единствения начин да коригирате финансовите липси, няма как да не се превърнете в роб на вечното изплащане. Временно е добре да се откажете от сериозни разходи и да правите и повече икономии в семейния бюджет – да заложите повече на справянето с дълговете. Погасявайте най-големите, защото там текат повече лихви.

Излизането от хватката на дълговете е доста по-трудно от влизането в нея. Но е важно да го направите. Ако трябва, потърсете временно допълнителна работа – намерете начин да се отървете от задълженията си.

Източник: novinibg.net