Най-добрите служители напускат работа заради своите шефове

Сигурно неведнъж сте чували ръководители на компании да се оплакват, че най-добрите им служители напускат работното си място. Това наистина е голям удар за всяка фирма или институция, тъй като може да има наистина разрушителен ефект върху нея, а освен това излиза доста скъпо на ръководството.

Много от мениджърите обаче, пропускат нещо много важно и това на практика е основният проблем. Техните служители много рядко напускат работата си, всъщност те напускат своя ръководител. Причината е, че шефът допуска редица грешки спрямо своите най-добри служители, които рано или късно водят до едно и също – те напускат.

Специалистите са направили специално проучване по темата и са формулирали основните грешки, които работодателите допускат по отношение на своите най-добри служители.

Ето кои са те:

Приносът не се оценява, а добрата работа не се възнаграждава

Работодателите много често забравят, че всеки човек обича да бъде хвален и поощряван тогава, когато го е заслужил. Добрата работа трябва да бъде отбелязана, дори с едно потупване по рамото, за да бъде служителят още по-мотивиран и да усети, че усилията му са били забелязани и оценени. Още по-добре е когато добре свършената работа е възнаградена и по подходящ начин. Така служителят ще бъде наистина удовлетворен и амбициран да продължи по същия начин и занапред.

Претоварват с работа най-добрите

Във всяка фирма, организация и институция има хора, които работят много повече от останалите защото са способни, на тях може да се разчита и шефовете го знаят много добре. Но това е едно от най-изтощителните неща за добрия служител – да работи здраво и постоянно, като в много случаи върши работата и на другите. Всички мениджъри правят тази грешка, но това отношение кара добрите служители да се чувстват ощетени и наказани заради това, че си вършат добре работата.

Всеки добър ръководител би трябвало да си даде сметка, че добрият служител, който върши повече и по-качествена работа от останалите, най-малкото трябва да бъде по-добре заплатен от тях или повишен. В противен случай работата просто ще го задуши, той ще се чувства преуморен, неоценен и немотивиран, а това ще доведе със сигурност до смяна на работното му място.

Наемат неподходящите и повишават неправилните хора

Добрите професионалисти и съвестни служители искат да работят с техни колеги, които имат същите разбирания и възгледи.

Затова, едно от най-демотивиращите неща за един добър служител е мениджърът да наеме крайно неподходящ човек или да повиши точно този, който изобщо не заслужава, но умее да се пласира и подмазва. Това е изключително обидно за голяма част от истинските професионалисти в компанията и в много случаи може да е достатъчна причина те да напуснат работата си.

Не спазват или забравят за ангажиментите, които са поели

Когато един мениджър дава обещание на свой служител, той винаги трябва да има предвид, че изходите са два. Ако го изпълни, ще направи своя служител много щастлив и ще го мотивира да бъде още по-добър. Ако обаче не го изпълни, съвсем нормално е да види как го губи и той си тръгва от компанията.

Да бъде почтен, отговорен и сериозен е нещо, което всеки работодател изисква от служителя си. Същото се отнася и за служителя, който очаква точно такова отношение и поведение от своя работодател. Няма по-голямо разочарование за един съвестен и добър служител от това шефът му да не държи на думата си.

Не успяват да развиват уменията на служителите си и тяхната креативност

Добрите мениджъри винаги държат на обратната връзка със своите служители и се вслушват в мнението им. Ако сте открили, че разполагате с добър и талантлив служител, задължително е да намирате начин и подход да му давате възможност да се развива постоянно и в различни сфери.

Точно тези служители винаги държат да добрата обратна връзка със своите началници и биха могли да бъдат изключително ценни за всяка компания. Ако игнорирате такива хора, пречите им да се развиват, не се вслушвате в мнението им, то със сигурност ще дойде момент в който те просто ще си тръгнат.

Същото ще се случи ако не дадете възможност на тези служители да подобрят или развият нещата от работния процес. Много често най-добрите служители в компанията са автори на иновации, които пестят време и пари и облекчават работния процес, но само ако мениджърът е бил достатъчно умен, за да ги изслуша.

Източник: delo.bg