Трите вида лук и огромните разлики между тях! Ще се изненадаш!

Често готвачите препоръчват да добавяте към ястието белия, червения или жълтия лук. Но ние обикновено не обръщаме много внимание на това, което се намира в кухнята.

Като за начало ще ви кажем как да си изберете лука на пазара или в супермаркета. Преди да си го купите, обърнете внимание на миризмата: не трябва да бъде на сурово или гнило. Луковицата трябва да бъде твърда и тежка, меките венчелистчетата на обвивката, показват, че е стара или измръзнала. Лукът трябва да се съхраняват на закрито и хладно помещение. Покълналите зеленчуци са индикация, че зеленчуците се съхраняват в неподходящи условия.

Жълт лук

Този сорт се смята за универсален: има балансиран и мек вкус. Подходящ е за супи, бульони, яхнии и печене със зеленчуци или месо. Що се отнася до свежите салати, той се явява доста силна поправка, така че предварително го мариновайте в оцет и ледена вода.

Бял лук

Белият лук е по-сладък и нежен на вкус, не е толкова остър, колкото жълтия му сродник. Това е правилният избор за зеленчукови салати, особено добър е в комбинация с домати, краставици, броколи и чушки. От бял лук се приготвя легендарната френска лучена супа: разлиства се добре и прави ястието хранително и ароматно. Жалко е, че не се съхранява за дълго, тъй като бива обичан от доста различни видове вредители.

Червен лук

Наричан е още лилав или кримски. По вкус е подобен на жълтия, но не е толкова остър. Готвачите не препоръчват използването на червен лук при топлинна обработка, твърдейки, че той губи своя вкус и апетитен цвят. Неговото разнообразие перфектно допълва всяка салата, например “гръцката”, а твърде тръпчивият му вкус се неутрализира със студена вода.

Източник: otbaba