Това е тайната за крепкото здраве на една родопска баба!

Срещите със старите родопчани носят една неповторима топлина, едно усещане за спокойствие, за което всички ние в своето забързано ежедневие толкова се наслаждаваме.

Често се учудваме, виждайки някоя възрастна родопска баба, радваща на крепко здраве. Веднъж при една такава среща с една истинска родопчанка – чисто сърдечна, мила, добра и въпреки възрастта над 70-годишна възраст изключително здрава, успяхме да се докоснем до нейната тайна за това крепко здраве.

Подхващайки темата за живота, която ние младите водим днес и това, което живееха, за предимствата и недостатъците на „модерната живот“, стресът и проблемите, от които все повече се оплакваме, бабата ни даде един безценен съвет, една тайна, която твърди , че я е съхранила до днес.

Бабата не отрече, че и нейният живот бил изпълнен с трудности, с проблеми и какви ли не житейски изпитания. Всеки път обаче, когато животът изправял бабата пред проблем, тя избирала да не мисли за него, а нейното спасение била гората. Тръгвала на разходка в гората и оставяла проблемите си вкъщи.

Ако пък не можела да излезне сред природата, вместо да мисли за проблема си, започвала да си представя как се разхожда сред нея. Как посещава любимите си места.

Според възрастната родопчанка, когато човек позволи на проблемите да превземат ума му, той се разболява и изпада в депресия, която днес е толкова разпространена сред все по-младите хора.

Затова бабата до днес избира да не се отдаде на мислите за своите проблеми, а ги замества с мисли за природата, за хубавите моменти или с една приятна разходка сред зеленината, простора и худостта на Родопа, която безспорно дава сили на човек.

Оказва се, че тази родопска баба отдавна е направила откритието, за което днес се говори все по-често, а именно, че природата наистина зарежда човек с положителна енергия, кара го да се чувства по-добре и е незаменим инструмент за борба с страса, депресията и болестите на съвремието.

Източник:  Родопчани