Мушкатото ще започне да цъфти само с 1 капка от това!

Можете да си засадите мушкато от семе, но някои цветари предпочитат да си го захванат от резници, което се прави от средата на февруари до началото на март. По това време вече се изисква да направите подрязване на мушкатото.

Това цвете обича светлина, затова през зимата светлината не му е достатъчна и то страда, следователно, не е толкова красиво. Вие трябва да подрежете издънките, пораснали на височина, ако имат нужда, и най-новите клончета ще бъдат за тях.

Вие можете ежегодно да обновявате мушкатото си, като пресаждате резниците към нови издънки, така, както са правили нашите баби и дядовци в миналото. За размножаване са подходящи резници с дължина около 7 см с 3-5-ти лист.

Отрежете резниците, премахнете ненужните долни листа, подсушете и ги оставете в продължение на 2 – 3 часа да завехнат, след което ги поставете в подготвена саксия с пръст, леко напоени.

За да се образува буен храст, поставете вашето мушкато на светло място, но не и на слънце! Нарязаните резници ги пуснете във вода, като най-добре сложете в буркана таблетки активен въглен, за да избегнете загниване. Корените се образуват много бързо. Вече можете да го засадите в саксии.

Необходимо е да подберете по-малки саксии. Мушкатото не се нуждае от много почва. Колкото по-бързо го вкорените, толкова по-скоро растението ще започне да цъфти, а колкото саксията е по-малка, толкова повече то ще цъфти. В  големите саксии мушкатото не цъфти. Така че в една голяма саксия, можете дори да засадите няколко резници мушкато.

В процеса на вкореняване долните листа могат да пожълтяват – откъснете ги, когато се появят още няколко нови листа. За да образувате красив буен храст, захванете върховете на 8-10-ти лист и страничните издънки – 6-8-ми и постоянно въртете саксията, за да се получи равномерен храст.

Мушкатото харесва:

  • Слънце, но търпи сянка и лека светлина;
  • Горещина, но понася много леки есенни слани;
  • Не често, а обилно поливане;
  • Добър дренаж на саксията;

 

  • Умерено плодородна, дори бедна почва (в противен случай ще имате много зелени листа и малко цветове;
  • Редовно торене;
  • Премахването на избледнелите съцветия, за да се продължи цъфтежа;
  • През юни и юли, ако е необходимо да отделите няколко резници.

За много добро подхранване служи разтвора от йод и вода:

1 капка йод се разтваря в 1 литър вода и се изсипва 50 мл от смес по стените на саксията. Не прекалявайте, в противен случай корените ще изгорят! След това полейте и вашето мушкато няма да спре да расте и да цъфти.

Ако листата пожълтеят, причините могат да са, както следва:

  • Ако листата са изсъхнали само по края – причината е в липсата на влага;
  • Ако листата гният – причината е в излишната влага.

И в двата случая, листата могат да започнат да падат.

  • Оголено стъбло, окапали долни листа – липсва светлина

През лятото мушкатото обича да бъде на открито –  изнесете го на балкона или в градината, посадете го в добра почва. Първият път, след като растението е преминало през стрес, свързан с промяна на мястото, е вероятно то да се разболее и листата му да пожълтяват и окапят. Но след това тя ще ви възнагради с изобилен цъфтеж.

На слънцето понякога листата на мушкатото придобиват розов цвят – това е нормално. Така да се каже “хващат тен”, което за растението не е никак добре, никак е лошо.

През есента мушкатото се чувства добре на 10 – 12 градуса температура! Дръжте го на открито до момента, в който температурата падне до +2 – 5 градуса. След това ще трябва да го подрежете, да го засадите в саксии и да го държите на прохладно място (10-12 градуса) през зимата, като постепенно повишавайте температурата на стаята, където ще продължи да цъфти.

Източник: otbaba