Рецепта за домашни картофени кюфтета в два варианта.. Неземно вкусни

Днешната рецепта е за картофени кюфтета в два варианта.

Картофени кюфтета- пържени и печени. И двата варианта са вкусни, но при втория са по-здравословни. За направата им ще са ви необходими следните продукти: 1 кг. картофи, сол, черен пипер, 100-150 гр. сирене (може да го замените с кашкавал или моцарела), перата на 1 връзка пресен лук, половин връзка копър, половин връзка магданоз, 2 яйца, 1 чаена чаша галета, 2 супени лъжици брашно.

Приготвяне: картофите се измиват много добре и се сваряват цели (когато избирате картофи, които ще варите, подбирайте ги еднакви по големина.)

Така всички ще се сварят по едно и също време. Напоследък ми се случва купувайки картофи в щайгата да има различни сортове, затова избирайте ги по кората. Само с грапава или само с гладка). Сварените картофи оставете да се охладят, след което ги обелете и намачкайте с преса или настържете на едро ренде. Към картофите добавете сол и прясно смлян черен пипер по ваш вкус.

Перата лук, копъра и магданоза нарежете на ситно (в случай, че не разполагате с пера пресен лук, нарежете на много ситно 1 малка глава шалот, заради по-мекия вкус). Добавете лука и пресните подправки към картофите. Настържете сиренето (кашкавала), добавете и него с 1 цяло яйце и единия жълтък ( белтъка запазете за по-късно), прибавете и брашното.

Омесете добре сместа и от нея оформете топки с желаната от вас големина. След тази подготовка на вашите картофени кюфтета идва ред да вземете решение ще ги пържите или ще печете, но и при двата варианта, за да сте сигурни, че няма да се разпаднат при топлинната обработка направете следното нещо: разбийте с вилица отделения белтък. Изсипете галетата в удобна по-широка купа.

Потапяйте ръце в белтъка и оформяйте вашите картофени кюфтета, след което овалвайте в галета.

В случай, че ще печете вкусните картофени кюфтета, застелете с хартия за печене тавата на фурната и ги подредете на малко разстояние едно от друго. Препоръчвам ви при този вариант да сложите върху всяко кюфте по малко краве масло, за да не станат прекалено сухи. Печете ги в предварително загряна фурна на 180 градуса докато придобият приятен златист загар.

Ако сте избрали варианта с пържене, след като сте ги оформили с белтъка и панирали в галета изпържете вашите картофени кюфтета в маслена баня. Готовите изпържени кюфтенца слагайте върху домакинска хартия да попие излишната мазнина. Сервирайте топли с млечен сос или салата.

Източник: hitrini.bg