Бабините дивотии, които по скоро ще ви навредят отколкото да са ви полезни

Какво правите първо при настинка? Хапвате ли чесън или започвате да консумирате чай с мед в литри ? Ние познаваме тези народни медикаменти от най-младите ни години: нашите родители, баби и прабаби ни третират по този начин. В края на краищата, всяко добро е „не чак толкова добро“, нали?

Но съвременната медицина има свой собствен поглед върху нещата. Лошата новина е, че много народни средства не само не работят, но изострят заболяването . Добре – вече знаете и можете да предприемете действия.

Продукти безполезни при настинки

Мед и сладко от малини

Медът се счита за основен народен лечител на сезонни настинки, възпалено гърло и други инфекциозни заболявания. Той се яде с лъжици, добавя се към чая и се редува с малинов конфитюр – склад от витамини С, А и група В. Изглежда, че няма какво да се оплаквате.

Проблемът е, че и двата продукта съдържат много захар , който потиска работата на имунните протеини и „храни“ патогенните бактерии. Колкото по-сладко ядете при настинка, толкова по-дълго ще боледувате

Въпреки това, някои медове е полезно да се вземат, дори и за превенция. Те обвиват лигавицата на гърлото и успокояват острата кашлица , а също и убиват микробите, които са устойчиви на антибиотици.

А сладкото е по-добре да замените със замразени малини и френско грозде : от там ще получите повече витамини без странични ефекти.

Хапване на чесън

Въпреки, че чесънът е известен с мощните си лечебни свойства, не се препоръчва претоварването на тялото с него по време на заболяване. Това растение съдържа активната съставка allicin, която убива микробите и гъбичките. Досега обаче никакви научни изследвания не са потвърдили, че чесънът е панацея за грип и настинки

Някои учени, вирусолози казват, че любителите на чесновите смеси карат грип в продължение на 4.5 дни вместо 5.5. Въпреки това, пациентите, които злоупотребяват с продукта, често се оплакват от болка в панкреаса и от симптоми на метеоризъм.

Лимони и Портокали

Имате ли суха кашлица? Не бързайте да изпратите голямо парче лимон в чая. Лимонената киселина не само, че няма да ви отърве от микробите, но и възпалява раздразнената лигавица още повече . Други цитрусови плодове- грейпфрути, портокали и прясно изцедени сокове от тях – са също толкова безполезни.

„Но какво да кажем за витамин С?“ През 2013 г.

учените изследват въздействието на аскорбиновата киселина върху имунитета, включващ 11 000 субекта. Изследването показа, че витамин С не намалява риска от настинка. Въпреки това, той ускорява възстановяването и облекчава симптомите .

Не мислете, че само с плодовете си набавяте този важен витамин. Ако ядете сладки чушки, зеле или картофи, получавате достатъчно аскорбинова киселина.

Алкохолни напитки

Мнозина вярват, че чаша ракия или билкова тинктура ще затопли тялото и ще ви помогне да се възстановите по-бързо. Това не е съвсем вярно

алкохолът е опасен при панкреатит, високо кръвно налягане и чернодробно заболяване;
алкохолът има силно диуретично вещество и бързо дехидратира организма;
Алкохолът не е „приятел“ с антибиотици и може да намали ефекта или да увеличи токсичността.

Специално внимание заслужава виното . Единственият терапевтичен компонент в състава му са подправките (канела, джинджифил, карамфил, кардамон). Поради ниската си концентрация, те няма да неутрализират вирусите, но могат да увеличат слюнкоотделянето и в резултат да унищожат мембраните на лошите бактерии.

Кафе и чай

Кафе и чай притежават диуретични свойства. Колкото повече кофеин консумирате, толкова повече течности губите и кръвта става по-дебела. В такава среда тялото е по-трудно да се бори с инфекцията и вирусите .

Ако не е горещо, просто пийте чаша вода първо, за да предотвратите обезводняване. Също така, вместо чай и кафе, можете да пиете билкови екстракти от лайка, мащерка, шипка и градински чай.

Какви продукти ще помогнат да излекувате настинка?

За съжаление, не можем да ви кажем суперхрана, който бързо ще ви вдигне на крака. Доказано базираната медицина безмилостно оспорва силата на средствата на „баба“, с които сме били лекувани от години. Включително показва, че можете да ядете сладолед с ангина .

Все пак можете да помогнете на имунитета си по следните начини:

яжте здравословна храна всеки ден, не само като сте болни
упражнявайте се и ваксинирайте преди студения сезон;
пийте най-малко 1,5 литра течности на ден;
Не забравяйте, че алкохолът и тютюнът понижават имунитета и ви правят по-податливи на инфекции.

Използвайте разумно подаръците на природата и народните лекове и вашият имунитет ще ви се отблагодари за доброто здраве. И кой от тези инструменти използвате за лечение на настинки ? Пишете ни в коментарите и споделете статията с приятели.

Източник: За Жената