Българка на 23 години създаде успешна компания в Канада

Успехът не познава граници. Без значение от възраст, националност, пол, раса, социален статус – всеки може да постигне мечтата си в професионално отношение, стига да го поиска достатъчно силно, да повярва в себе си и да се труди усърдно.

Представяме ви разказа за постиженията на Мариела Катц – 23-годишна българка от София, която живее в канадския град Монреал и е основала своя собствена медийна компания – Frenzr.

Как Ви хрумна идеята да създадеш собствен бизнес в лицето на Frenzr?

Работех в голяма рекламна агенция и постоянно виждах страхотни марки, с които компанията не искаше да работи, защото нямаха необходимия бюджет. Видях, че има нужда от компания, което ще вземе в ръце дигиталните медии на малките и средните компании.

Какво представлява компанията и какви услуги предлага?

Frenzr предлага главно три типа услуга. Първият е създаване на онлайн съдържание (снимки, илюстрации, дизайн, блог публикации), вторият е мениджмънт на публикациите в социалните медии, а третият – т.нар. “’influencer marketing”, в който слагаме дадения продукт в ръцете на рекламно лице.

Колко важно е създаването на съдържание в онлайн пространството днес?

Днес онлайн съдържанието е много важно за една марка, най-вече защото новото поколение потребители често опознава компаниите чрез Facebook или Instagram. Ако дадена компания няма нищо привлекателно за казване и за показване, това е разочарование за купувача и може би една загубена продажба.

Кои са основните качества, които трябва да притежава една публикация в интернет, за да бъде по-популярна и да достигне до повече хора?

Снимката винаги трябва да е привлекателна, добре осветена и да ни кара да мечтаем. Затова и снимките, които са най-популярни в социалните медии, са много по-различни от нормалната фотография.

Днес Facebook и Instagram са много по-различни от това, което бяха в началото – с цел да накарат компаниите да купуват платени реклами. Това значи, че ограничено, съдържанието на много хора и компании няма да бъде видяно от всички тези, които ги следят.

Най-добрият начин е да бъдем активни не само по отношение на публикациите, но също така и при взаимодействията с други акаунти. Ако насочването на нашите онлайн акции е добро, тогава не само нашите публикации ще достигнат до повече хора, но и ще достигнат до по-добрите хора (нашите потенциални клиенти).

Кои са най-големите трудности пред основаването на една компания?

Началото и страхът от несигурността. При съвсем първите ми клиенти все още работех в агенцията, за която споменах в началото. След около един месец вече имах няколко клиенти и знаех, че това е пътят, по който искам да поема. Доверих се на себе си и напуснах. Печелех по-малко, отколкото в работата, която имах, не знаех как и къде да търся нови клиенти, нямах офис, нито невероятен уебсайт.

Знаех, че всичко зависи от самата мен. Направих всичко съвсем сама. Преди да наема някой, който да ми помага, имах поне 10 клиенти. Офисът дойде по-късно. Отначало имах нещо малко, колкото да мога да кажа, че има къде да се срещам с клиентите.

Какви съвети можете да дадете на хората, които искат да започнат свой бизнес, но се колебаят и отлагат?

Да започнат отнякъде и да си дадат шанс. Определено не е лесно, но всеки е започнал отнякъде.

Какви са плановете Ви за развитието на Frenzr?

В началото на май се местим в един невероятен офис. След това искам да увелича екипа си. Има няколко компании, с които обезателно искам да работя. С по-голям екип, невероятен офис, свежа визия върху социалните медии и невероятната работа досега няма как това да не стане.

Обмисляте ли проекти, свързани по някакъв начин с българския пазар?

Да, но това ще стане едва след няколко години. Надявам се един ден да имаме офис в България и да обслужваме европейски компании.

Като предприемач и собственик на медийна агенция каква е оценката ти за мястото на България в света на онлайн комуникациите?

България има невероятни IT разработчици – това се знае в цял свят. Мисля, че този талант ще доведе много интересни компании в нашата страна. Въпреки всичко това, ако говорим конкретно за онлайн комуникациите, бих казала, че сме назад. Назад сме поради социални и икономически причини. Начинът на медийна консумация на българите е много по-различен от американските/канадските стандарти.

Източник: money