Притча за вярата: Колко струва едно чудо?

Малкото детенце дочуло разговор между майка си и баща си. Те си говорели за по-малкото му братче, което спешно се нуждаело от операция.

„Трябва да се преместим в по-малка къща, не можем да си позволим да живеем тук. Трябва да намерим пари, за да го излекуваме. Само чудо може да спаси детето ни“, казал бащата на отчаяната си съпруга през сълзи.

Момиченцето отишло в стаята си, извадило от чекмеджето своята касичка и изсипало всичко на пода. Внимателно преброило всички монети.

Стискайки здраво своята касичка, то излязло през задния вход и дотичало до близката аптека. Извадило от касичката 25 цента и монетите се раздрънчали върху стъкления щанд.

„Какво искаш?“ – попитал аптекарят.

„Тези пари са за малкото ми братче. То е болно и само чудо може да го спаси. Искам да си купя чудо“ – казало решително детето.

„Моля?!“ – изумил се мъжът.

„Казва се Андрю и е много малък. Има нещо в главата му, което не спира да расте. Чух татко да казва, че само чудо може да го спаси. Затова съм тук – искам да си купя чудо.“

„Тук не продаваме чудо, детенце. Много съжалявам“, отвърнал тъжно аптекарят.

„Господине, аз имам пари за чудо. Ако тези тук не са достатъчни, мога да намеря още“.

В този момент до момичето се приближил добре облечен мъж. Навел се и попитал:

„От какво чудо има нужда брат ти?“

„Не знам, той е болен и всички са тъжни. Мама казва, че трябва да го оперират, но татко не може да плати за операцията. Затова съм тук с моите спестявания“, отвърнало детето, показвайки своята касичка.

„Колко пари имаш в тази касичка“, попитал мъжът.

„1 долар и 11 цента“, отговорило детето и допълнило: „Но мога да намеря още мъничко“.

„Виж какво съвпадение! Точно толкова струва чудото за по-малките братчета!“, отговорил с усмивка мъжът.

Той взел парите и казал:

„Хайде, заведи ме у вас, за да видя брат ти. Да видим дали имам чудото, от което той има нужда“.

Този мъж бил самият д-р Карлтън Армстронг – хирург, спасил стотици хора.

Операцията била направена безплатно и Андрю оздравял напълно.

„Боже, това е чудо! Дори не мога да си представя колко би струвала такава операция“, прошепнала майката през сълзи от радост.

Малкото момиченце се усмихвало през цялото време. То вече знаело колко струва едно чудо – точно 1 долар и 11 цента плюс силната вяра на едно малко дете.