Никога няма да ви го каже лекар това! Вижте как да измервате правилно теглото си!

Кантарът е предмет, цифрите върху който могат да развалят настроението на една жена за целия ден.

Повечето от нас всяка сутрин, скачайки от леглото, се втурват към везната, за да проверят колко тегло са загубили, дори ако това са само 300 грама.

А случвало ли ви се е да пазите изтощителна диета в продължение на няколко дни, а показанията на кантара да не се променят или да станат още по-високи? Днес решихме да ви разкрием каква е причината и да ви дадем отговор на въпроса дали да вярваме на цифрите, показани от кантара.

Как да измерим правилно теглото си

Нека си представим жена, чиято мускулна маса тежи 45 килограма, а мазнините – 15 кг. Като цяло, теглото й е 60 килограма, но някак си кантарът показва ту 57 кг, ту 64 кг. И най-важното – тя не е променила нищо в своя режим и диета. Повечето разчитат на кантара като последна инстанция по въпроса за загуба на тегло , без да анализират състоянието на тялото си като цяло. За да се измери реалното тегло , трябва да се вземат предвид редица фактори.

Фактори, влияещи върху колебанията на теглото

Най-важният от тях е количеството на водата. Организмът с всякакви средства се опитва да поддържа водно-електролитния баланс, следователно, колкото по-малко течност му подавате, толкова повече той я задържа, за да функционира правилно. Ето защо ви става лошо при високи температури. Щом се появи дъждец или стане малко по-студено, тялото веднага „отдава“ литри течност, тъй като в момента не са му необходими.

Всеки грам въглехидрати, който тялото ви съхранява под формата на този елемент, допълнително задържа три грама вода. Ако вечерта сте изяли парче тортата, а на сутринта се качите на кантара, не се плашете, това не са излишни килограми мазнини, а вода. От нея лесно може да се отървете. Но все пак не прекалявайте със сладкото.

Теглото при жените може да варира в зависимост от фазата на менструалния цикъл. Не само поради повишения апетит, но също така и поради отоци. Това е най-очевидно в последната седмица преди започване на нов цикъл. Следователно, да мерите теглото в този период не е желателно – само ще си развалите настроението.

Ако рязко сте повишили съдържанието на сол в храната, най-вероятно, това ще предизвика скок в теглото. Съответно, ако започнете да ядете по-малко сол, телесното ви тегло ще намалее.

Не забравяйте, че тялото се адаптира към стабилно ниво на прием на сол за сметка на нивата на хормона алдостерон. Ако обикновено консумирате по пакетче солени фъстъци, без това да се отразява на теглото ви, то след спазването на дълга „безсолна“ диета, дори и едно фъстъче ще вдигне стрелката на кантара.
Също така, силната подпухналост може да е сигнал за нарушения в работата на бъбреците.

Показанията на везната сами по себе си са безполезни. За да измерите истинското си тегло, което трябва да обърнете внимание на следните показатели.

За да сте сигурни, правете по три измервания за седмица: в областта на пъпа, пет сантиметра по-нагоре и пет сантиметра по-надолу. Когато всички параметри на талията започват да намаляват, вероятно количеството на мазнините в тялото ви успешно намалява, и обратното. По същия начин може да се измери обемът на бедрата и други части на тялото.

Ако вашата диета е насочена към създаване на калориен дефицит в организма, нивото на активност ще бъде мерило за нейния успех.

Когато кантарчето показва загуба на килограми, а вие се чувствате силни и енергични, то знайте, че градите мускулна маса (която, както е известно, е по-тежка от мазнини със същия обем). Ако сутрин клепачите ви приличат малки възглавници, по-добре е да не се качвате на везната, а да изчакате тялото да се освободи от излишната течност. За тази цел трябва няколко дни да се храните правилно и да спазвате правилен режим на прием на течности .

Също така, за да контролирате теглото си, трябва да знаете основните показатели на съотношението ръст, тегло и възраст .

Сега вече няма да унивате и да се мъчите с излишни диети, ако видите на кантара някакви си три килограма в повече. Споделете тази полезна информация с приятелите си!

Източник: e-novini