Винаги ще има място за две бири

В часа по психология, професорът застанал на катедрата, изпълнена с различни предмети, и зачакал студентите да утихнат. Тогава взел голям празен буркан и го напълнил с топки за голф. Попитал студентите дали съдът е пълен.

Те отговорили утвърдително.

После професорът взел една шепа с камъчета и я изсипал в съда, разклатил го леко и камъчетата се наместили между топките за голф.

И отново попитал студентите дали съдът е пълен. Те пак отговорили с „да“.

Сетне професорът изсипал торбичка с пясък в буркана. Естествено, пясъкът запълнил всичко. Той попитал още веднъж студентите дали съдът е пълен. Те единодушно отговорили с „да“.

Тогава професорът взел две бутилки бира и ги изсипал в буркана. Те запълнили празното пространство сред песъчинките. Студентите се разсмели.

„Сега – казал професорът, когато смехът утихнал – искам да ви кажа, че този съд представлява вашия живот. Топките за голф са важните неща в него – семейството ви, здравето ви, децата ви, приятелите ви, страстите и предпочитанията ви – все неща, които ако загубите всичко друго и ви останат само те, животът ви ще бъде достатъчно пълен. Камъчетата са другите неща – работата ви, къщата ви, колата ви. Пясъкът е всичко останало – малките неща от живота.“

И продължил: „Има и нещо друго, което трябва да запомните! Ако най-напред сложите пясъка в съда, няма да има място за камъчетата и топките за голф. Същото се случва и с живота. Ако губите времето и енергията си за дреболии, никога няма да имате място за нещата, които са важни за вас. Обръщайте внимание на нещата, които застрашават щастието ви. Играйте с децата си.
Излезте с партньора си навън, на вечеря. Винаги ще се намери време да изчистите къщата и подредите.

Погрижете се най-напред за топките за голф, за нещата, които наистина си заслужават. Подредете приоритетите си. Останалото е само пясък.“

Една от студентките вдигнала ръка и попитала: „А какъв беше смисълът на бирата?“

Професорът се усмихнал. „Радвам се, че ме попитахте. Исках просто да ви покажа, че няма значение колко пълен е животът ви, винаги ще се намери място и за две бири.“

Източник: Vlastta