Доказано! Децата, които растат с бабите и дядовците си, са по-щастливи и спокойни

Децата, които растат с бабите и дядовците си, са късметлии. Благодарение на тази връзка те могат да изпитват повече любов, повече емоционална подкрепа и също огромно богатство от спомени, които ще ги придружават през целия им живот.

Не намекваме, че децата, които растат без близки с майките и дядовците си са по-малко щастливи. Опитваме се да кажем, че такова дете е уникална възможност, в която голямо количество стимули и връзки, основани на безусловна любов, помагат за емоционална пълнота на по-късен етап.

Интересни проучвания разкриха, че децата, чиято грижа е поверена на майките и дядовците вместо детската градина, придобиват по-голям опит с чужди езици. Те също са по-сигурни емоционално.

Ясно е, че не всички родители са близки със собствените си родители. Това прави развитието на връзката между баба и дядо и дете по-трудна. Но ако тази ситуация е валидна и за вас, не се тревожете да позволите на детето си да се наслади на връзка с вашите родители поне от време на време.

Детството е етап, който приключва доста бързо. За да развие детето по-силен и щастлив характер, е важно да се възползваме от тази връзка.

Повечето от нас са наясно, че бабите и дядовците носят много любов в сърцата си, магия в джобовете си и винаги са готови с неуморима усмивка да се борят за най-доброто за внучето си. След 3-годишна възраст децата започват да печелят много от силната връзка с бабите и дядовците си.

Между раждането и третия рожден ден, близостта с майката и таткото е това, от което детето се нуждае най-много. Това е първият социален кръг, в който те попадат и през това време такава връзка е много важна за развитие на мозъка и нуждата за близост.

Комуникационно-емоционалното развитие е по-добро при деца, които растат с бабите и дядовците си

Бабите и дядовците имат невероятна енергия. Виждането на внучето им ги подмладява и им дава нова роля, която обожават. Ролята на източник на любов, разказвач на истории, човек, който подарява подаръци и водач в дългите разходки из парка.

• Няма ги вече дните, в които са просто родители – не е нужно да се съобразяват с правилата и насоките. Щастливи са да играят тази роля.
• Не трябва да имат авторитета, който имат родителите. Те насочват децата си неусетно, с аромат на ванилия и топлината на пролетни следобеди, изпълнени с вкуса на любимата храна на детето.
• Тази позитивна динамика стимулира ученето на езици при децата. Както по-рано посочихме, децата не получават тези стимули в детската градина.
• Бабите и дядовците комуникират с внучетата си постоянно. Дори и без да осъзнават, те се превръщат в силни архитекти на комуникативните способности на детето.

Те оставят перманентен емоционален отпечатък върху децата

В този забързан и хаотичен свят, изпълнен със задължения за родителите, бабите и дядовците имат богат опит. Те знаят как да оценяват моментите тук и сега.

• Не можем да забравим факта, че днешните баби и дядовци са млади хора. Те са в добра физическа форма и са изпълнени с желание да експериментират, да живеят и да продължат да трупат опит.
• Тяхното знание, събрано с времето, ги е научило нещо важно. Те знаят, че наследството, което оставят на внуците си, не е само материално. Най-важното е да оставят позитивен емоционален белег върху малките.
• Децата и бабите и дядовците се движат с еднакво темпо. Те оценяват настоящето повече от всички останали. Те забелязват как буболечките се катерят по цветята. Как капчиците падат по прозореца. И как парченце шоколад се топи в чаша топло мляко.

Всичко е магично и тези моменти са споделени и дават на децата уникална възможност да учат. Те научат за щастието без задръжки и фалш.

Обичаните деца са щастливи и спокойни

Това е ключът и тайната към щастието: децата, които са обичани, ценени и уважавани, се превръщат в щастливи възрастни, защото развиват по-добро себечувствие.

Бабите и дядовците допринасят за тази формула. Те трябва да бъдат оптимистично настроени, мъдри и уверени, за да успеят да разпалят сърцата на хората около себе си.

Затова не се питате – ако родителите ви проявяват отдаденост и неизчерпаема любов, позволете им да развият тази връзка. Има много споделени моменти между бабите и дядовците и техните внучета, които са подробности, анекдоти и истории, които децата никога няма да забравят.

Източник:  dama