Казал съм ти, когато говориш с мен, ще мълчиш!

Малки роли няма – стига да знаеш как да ги изиграеш. На това ни научи незабравимият български актьор Георги Русев, превъплъщавайки се в някои от най-култовите комедийни образи в родното кино. Днес легендарният Кольо Седларов от „Опасен чар“ щеше да навърши 90 години.

Талантливият артист е роден на 7 май 1928 г. в село Костенец, в семейството на свещеник. През 1952 г. завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност актьорско майсторство в класа на проф. Филип Филипов.

Кариерата му започва от Драматичния театър в Пловдив, продължава в Младежкия театър в София и се установява в Пернишкия театър между 1966 и 1990 г. Той е един от основателите на Малък Градски театър „Зад канала“. През последните няколко години играе в Народния театър, Театър 199 и частния театър „Алтернатива“.

Забележителният актьор е дълбоко уважан, обичан и признат от публиката. Неговите роли не могат да бъдат забравени, а много от репликите му във филмите са хитови и до днес. Незабравими с колорита си са той играе в едни от най-големите български филми като „Оркестър без име“, „Селянинът с колелото“, „Дами канят“, „Вчера“, „Матриархат“, „Опасен чар“ и много други. В кариерата си има над 150 роли в театър и 80 в киното.

Георги Русев е дългогодишен директор на Пернишкия драматичен театър „Боян Дановски“ и почетен гражданин на Перник.

През 2006 г. е удостоен с почетната награда „Аскеер“ за цялостно творчество.

Нека си припомним някои от най-култовите реплики от филми на големия Георги Русев:

“Куче-касичка. Къща-касичка. Заек-касичка. Куче-касичка.” – като Седларов в “Опасен чар”.

“Аз например може и да не съм прав, но кюфтетата без лук не ги одобрявам.” – като съсед във “Вилна зона”.

“Прасета не може, а кучета и котки може!” – като Дочо Булгуров в “Селянинът с колелото”.

“Плащат те – таратанци плащат!” – като директора Цончев във “Вчера”.

“Казал съм ти, когато говориш с мен, ще мълчиш…” – като адвокат Балтиев в “Дами канят”.

“Майчице мила, имало още мозъци в тая страна!” – като учител в “Рицарят на бялата дама”.

“Я мe вижтe мeн! Ha пeтдeceт и ocъм гoдини cъм и нямaм нитo eдин ĸapиec! Я дa ви видя вac! Πoĸaжeтe cи зъбитe! Aaa…” – ĸaтo диpeĸтopa Цoнчeв във “Bчepa”.

Източник: Кмета