Няколко навика, които ще внесат в живота ви вкус на щастие

Да бъдеш щастлив е въпрос на избор. Наблюдавайки други хора отстрани, често ни се струва, че на някои им върви в живота, а други са неудачници. А всъщност нещата никога не са точно такива. Просто има хора, които полагат усилия и изграждат в себе си навици, които създават трайно усещане за щастие. И самото щастие.

Ето няколко навика, които ще внесат в живота ви вкус на щастие:

1. Общувайте

Многобройните контакти са една от предпоставките за успех. Един ще ви подскаже нужния ви телефон или сайт с необходима за вас информация, друг ще ви запознае с интересен човек, трети ще ви даде безценен съвет… Не е задължително да бъдете приятели с всички, достатъчно е да поддържате полезни и здравословни контакти с хора, които могат да ви бъдат полезни по някакъв начин. Разбира се, не забравяйте, че общуването е двупосочен процес – вие също трябва бъдете открити и да откликвате на молбите и предложенията на другите.

2. Не стойте в ъгъла

Със сигурност притежавате своите достойнства и таланти, но ако постоянно скромничите и не проявявате инициатива, те ще останете скрити за света. Овладейте изкуството на ПР-а по отношение на собствените си идеи и постижения. Да споменавате своите качества и успехи няма нищо лошо, само внимавайте да не преминете границата на саморекламата и да я превърнете в самохвалство. Накарайте хората да се заинтригуват от вашите умения и търсете съмишленици.

3. Забравете за социалните стереотипи

Опитвайте се колкото се може повече да правите това, което харесвате и това, което отговаря на вътрешните ви потребности. Сляпото следване на социални модели и актуални обществени тенденции рано или късно може да доведе до пълно разочарование и неудовлетворение. Вслушайте се във вътрешния си глас и действайте така, както вие искате, а не както очакват околните. Бъдете себе си и си поставете реалистични цели. Точно те ще ви донесат истинска радост и усещане за победа.

4. Обградете се с щастливи хора

Контактувайте повече с успели и оптимистично настроени хора. Техният живот също може да не е безоблачен, но те със сигурност не се оплакват и не драматизират ситуациите и владеят самоиронията и чувството за хумор, когато животът им поднася някакви неуспехи. Ако си побъбрите с човек, който винаги е в добро настроение, вие неусетно ще се заразите от неговия позитивизъм и ще погледнете на собствените си проблеми по съвсем различен начин.

5. Погледнете на живота като на игра, в която понякога печелиш, понякога губиш

Както казва барон Мюнхаузен: „Вие сте прекалено сериозни, господа!“ Излишъкът от сериозност води към постоянно напрежение и стрес. Погледнете на живота по-леко и се опитайте да отстраните от мислите си усещането за фаталност по отношение на нещата, които правите. Колкото повече раздувате един проблем, толкова по-чудовищно тежък започва да изглежда той. Както и обратното – ако гледате с насмешка и спокойствие и най-сериозният проблем престава да бъде толкова важен. Не забравяйте: Не може винаги да печелите в една игра. Както и няма как постоянно да губите.

6. Разбийте порочния кръг на пораженческите мисли и действия

Опитайте се да не нагнетявате сами обстановката около себе си и наложете пълна забрана на мисли и изказвания от рода на: „Ами, това е моят кръст, винаги да страдам…“; „Както винаги, се издъних“; „Явно така ми е писано, колкото и да се опитвам, пак се провалих…“; „Животът ми е провал“… Негативното мислене подкопава психиката и всички подобни твърдения предизвикват аналогични поведенчески реакции – нещата още повече започват да излизат от контрол, всичко се изплъзва от ръцете ви и грешките и провалите следват един след друг. Разкъсайте насилствено този порочен кръг, защото наистина излизането от него е трудно. Не се фокусирайте върху неуспехите (дори и хипотетичните) и те ще престанат да ви следват по петите.

7. Обградете се с красота и позитивизъм

Изхвърлете от ежедневието си криминалните хроники, негативните и потискащи новини и филми, ограничете контактите си с черногледи и вечно мрънкащи хора, не говорете за болести, катастрофи и нещастия. Защото това е най-лесният начин те да влязат в живота ви. Заобиколете се с красиви вещи, слушайте хубава музика, общувайте с добри хора, вземете си домашен любимец, заменете телевизията с хубава книга. Допускайки в сърцето и в ежедневието си само доброто, вие програмирате живота си за щастие.

8. Усмихвайте се на хората

Психолозите потвърждават, че дори изкуствената усмивка след известно време предизвиква същия ефект като искрената. Активно работещите мимически мускули разширяват кръвоносните съдове и подобряват притока на кислород към мозъка, клетките на централната нервна система започват да изработват ендорфини и човек става по благ и оптимистичен. А и да не забравяме, че всички предпочитат да общуват с ведри и усмихнати хора.

9. Не зацикляйте

Има хора, които не могат да забравят и най-малката неприятност, непрекъснато се връщат към нея и свързаните с нея неприятни изживявания. А това е абсолютно пагубно поведение. Бъдете гъвкави – сменяйте тактиките и поведението според обстоятелствата, сменяйте дейности и приоритети, не зацикляйте на гафовете и непрекъснато търсете нови подходи в живота. Така шансовете за успех се увеличават многократно.

10. Не се подценявайте и се радвайте на малките си победи

Понякога ние сами принизяваме собствените си успехи и постижения. Забравете реплики от сорта: „Е, какво толкова, какъв успех е това… Виж еди-кой си какво направи!“ Никога не омаловажавайте и най-малките си успехи, тъй като е много вероятно да спрат да ви „посещават“. Напротив, похвалете себе си, направете си подарък за малката победа и дори го сложете на видно място – като трофей на успеха. Това ще ви стимулира за нови и нови успехи.

11. Хранете се разумно и пълноценно

Не се увличайте по строги диети. Непълноценното хранене на мозъка води до умора, вяло възприемане на действителността, лошо настроение и апатия. Освен това, храната е източник на удоволствие. Не се лишавайте от малко парче торта, ако това ще ви достави радост и ще ви въодушеви за нещо важно.

12. Творете

Терапевтичният ефект от хобито е отдавна доказан. Рисуване, танци, ръкоделие, спорт… независимо какво е увлечението ви, то сваля стреса и влияе положително на работата на целия организъм. Известно е, че както спорът, така и вдъхновението, което съпътства творческия процес, повишават ендорфините (хормоните на щастието), които произвежда мозъкът. Освен това е чудесен начин за подобряване на самочувствието и премахване на „синдрома на неудачника“.

13. Непрекъснато опитвайте нещо ново

Животът не стои на едно място и движението от една в друга сфера може да доведе до много успешен поврат. Затова не се ограничавайте само в един вид дейност. Ако пред вас се появи шанс да се включите в нещо ново и различно, пробвайте. Дори и да има известен риск. Защо не? Ако някой ви позвъни с нестандартно или странно на пръв поглед предложение, не бързайте да казвате „Не“. Успехът обича тези, които не тъпчат на едно място.

14. Освободете се от всичко излишно

Простете обидите, върнете дълговете, изхвърлете старите и ненужни вещи, освободете се от ограничаващи задължения и ангажименти, финализирайте недовършени неща, които ви тормозят… Почистете живота си точно както почиствате дома си напролет или компютъра си от ненужни файлове. Ще се почувствате пречистени и свободни, готови за много нови неща.

15. Контактувайте с природата

Всяко кратко бягство от града и контакт с природата ще ви изпълни с живителна енергия. Ходете боси, прегърнете дърво, слушайте естествените звуци на природата – шума на водата, на падащите есенни листа, на вятъра, на птиците, хрущенето на снега под краката ви… Дори кратка разходка в парка ще свали умората и агресията и ще освободи вътрешните ви резерви – физически, интелектуални, творчески и емоционални, и ще ви зареди с нови сили и усещане за радост.

16. Вярвайте в късмета си

Нима не сте избраник на съдбата? Имате храна и покрив над главата, имате хора, които ви обичат, не гладувате, имате свободата да взимате решения и да избирате… списъкът е дълъг, в случай, че решите да го продължите. Фокусирайте се върху това, което имате, а не върху това, което ви липсва. Почувствайте се като любимец на съдбата и вече сте на половината път към успеха. Това е стартовият ви капитал. Остава да положите малко усилия…

Източник: gnezdoto.net