Българските гозби, без които не можем да живеем

Българското си е най-хубаво. Жените са ни най-хубави, киселото ни мляко е най-хубаво, природата ни е най-хубава. Българските гозби – също.

В тази статия събрахме десет от най-вкусните български ястия, с които сме израснали. И макар като деца често да сме им се мръщели, сега сме способни да оценим вкуса им.

Мусака

Вкусната комбинация между кайма и картофи няма нужда да бъде описвана с думи. Със сигурност най-вкусната мусака, която някога сте опитвали, е тази на мама, а може и на баба.

Пълнени чушки

Пълнените чушки са прекрасно ястие от чушки, ориз, кайма и подправки. Могат да бъдат и постни. Най-вкусно ще се получи с чушки, откъснати от градината, и с домашна кайма. Чушките могат да бъдат както печени, така и варени.

Баница

Баницата може да е във всякаква форма и винаги да е еднакво вкусна. Разбира се, най-вкусно става с домашно наточени кори. Ако добавим и малко кисело мляко или сладко към готовата баница, вкусовата наслада е гарантирана.

Мекици

Вкусни и мазни мекици от домашно приготвено тесто. Напомнят за домашен уют. Най-вкусни са със сладко или мед и чаша айрян.

Боб яхния

Бобът е изхранил много поколения българи. И продължава да го прави! Вкусът най-вече зависи от сорта на фасула, така че избирайте внимателно. Необходим ви е такъв, който се сварява бързо. Освен задължителното накисване и изхвърляне на първата вода, добре е да прибавяте солта чак към края на готвенето, за да не останат зърната твърди.

Гювеч

Гювечът е традиционно българско ястие, което може да бъде приготвено с различни продукти. Важното е да има няколко вида зеленчуци – картофи, моркови, лук, зелен фасул, чушки… Месото може да е както свиснко, така и пилешко. За вегетарианците може да се приготви и постен гювеч.

Пържени кюфтета

Едва ли има българин, който да не обича домашно приготвените пържени кюфтета. Ако за гарнитура имаме и пържени картофи и лютеница, нещата стават невероятни.

Шкембе чорба

Култовата за България супа действа страхотно против махмурлук. Най-вкусна става с телешко месо, добавя се и прясно мляко. Задължително се овкусява с чесън, оцет и лют червен пипер.

Супа топчета

Друга класическа българска супа. Малки кръгли топчета от кайма, ориз и много подправки. Това са нещата, които са необходими за една прекрасна супа топчета.

Любимата на всички ни студена супа. Необходими са ни краставици, кисело мляко, чесън, олио и вода. Може да се добавят и орехи или копър. Действа невероятно освежаващо през лятото.

Източник: Актуално