Днешната младеж: Абитуриент пита защо Славейков е ту Петко, ту Пенчо, друг – Кирил и Методий са близнаци, а Гергана не искала да е плеймейтка

„Абе, защо този Славейков го пишат ту Петко, ту Пенчо?!“. Това е въпрос на абитуриент, който се подготвя за изпитите, предстоящи през следващия месец. Преподавателите споделят в учителските сайтове за все по-странни въпроси по време на обучението и цитати от вече приключили матури, показващи, че децата ни са все по-неграмотни, пише „Телеграф“.

Учителка от столично школо разказва, че след като не успяла да убеди свой ученик да чете Елин Пелин, му препоръчала: „Добре, поне си дръпни филма „Гераците“ от интернет и го изгледай, да знаеш за какво става дума“. Момчето попитало: „Ама със субтитри ли е?“

По повод същия автор друг ученик написал в съчинение: „Елин Пелин сменил истинското си име, защото се срамувал от него“. Във връзка с падналото се на изпита стихотворение на Далчев „Книгите“ ученици пишат „Далчев много е чел, но почти нищо не е разбрал от живота. По-добре да се стегне и да иде на фитнес или да изяде един шоколад против депресия, а не само да мрънка“.

Също от изпитите излиза отговор, че Гергана на Славейков отказала да стане плеймейтка, защото не искала да иде в дома на везира, а предпочела цветенцата в градинката си. Култово е и: „Кирил и Методий са двама близнаци“.

Учител от столична гимназия разказа, че опитал да докара до тройка ученик, като го накара да прочете поне едно произведение от Шекспир, дори без да го анализира. За следващия час момчето наистина прочело творбата и изпитването започва: „Какво научава Хамлет в началото на пиесата?“ – „Ми че бащата умрел“. „Как точно е умрел?“ – „Е, утепали са го“. „А кой точно го е утепал?“ – „Е, па, чичата“. Ученикът си получил заслужената оценка 3.

По чужда литература има и други примери за нестандартно мислене от наши ученици – за руската литература например дете пише: „Не си заслужава да станеш писател – много често ги убиват на дуели“.

Източник: Блиц