Народната медицина, която ще може по-скоро да ви навреди, от колкото да ви помогне

Когато настинат, много хора бързат да пият разтворими прахове, които производителите твърдят, че се борят със симптомите на настинка. И наистина, такива чудотворни средства вършат отлична работа с неприятните прояви на болестта: главоболие, треска, хрема. Действията им обаче са кратки. В допълнение, праховете изобщо не лекуват настинката, а само облекчават симптомите. Ето защо, няма смисъл да се приемат. Такива лекарства са добри само при спешни случаи, пише zdrave.to.

Същото може да се каже и за сиропите за кашлица. Да, с употребата им за известно време можете да почувствате облекчение. Но вирусът в тялото все още е жив и се размножава.

Вазоконстрикторните капки, които мнозина са склонни бързо да вливат в носа при първите признаци на настинка, също причиняват повече вреди, отколкото помощ. Факт е, че със секрециите, тялото ни се отървава от вирусите. И като суспендираме този процес с помощта на капки, ние, както се казва, запушваме болестта вътре. В допълнение, почти всички съдоразширяващи лекарства са силно пристрастяващи.

Температурата не може да бъде свалена!

Забелязвайки леко повишаване на телесната температура, някои веднага се опитват да я съборят с помощта на различни лекарства.

Междувременно това не трябва да се прави. Пиенето на хапчета е необходимо само когато термометърът ви показва над 39. В други случаи повишаването на температурата е добро. Така че тялото ни дава сигнал, че е открило вирус и вече е започнало да се бори с него. Все пак, вирусите умират точно при високи температури.

Изцеление с потене

От детството всички ни казват, че когато настинеш, трябва да пиеш горещ чай или мляко, да обличаш вълнени чорапи с топъл пуловер, и да се увиваш в одеяло. Това означава, че за да се оттегли болестта, трябва да се потите правилно. Това добре установено схващане има смисъл, разбира се. Добре познатият метод обаче не е много добър. Първо, изгарящата напитка само дразни вече възпаленото гърло. Напитките трябва да са топли, но не и горещи. Второ, вълнените чорапи и пуловер са врагове на възстановяването. За да се понижи температурата на тялото, най-добре е да се носят леки памучни пижами. Тялото трябва да излъчва топлина, а не да я разяжда при многобройни слоеве вълнени пашкул.

Между другото, противно на общоприетото схващане, не само е възможно, но дори е и необходимо, да вземете топъл душ по време на заболяване. В края на краищата, токсините идват на повърхността на кожата и те, разбира се, просто трябва да бъдат измити.

Мед и конфитюр

Мед и малиново сладко, често подритнати в килера, при настинка веднага намират приложението си. Но всъщност тези сладкиши могат значително да влошат състоянието на пациента. Прекомерното количество сладко предизвиква рязко освобождаване на инсулин в кръвта, което води до слабост и умора. Приемаме, че тялото, което вече е изтощено от настинката, изобщо не се нуждае от тези проявления.

Източник: Марица