Лесно може да направиш дрехите си свежи и чисти, без химия

Прането на дрехи е трудна работа: можете да направите много грешки и намирането на правилния перилният препарат може да бъде като да търсиш игла в купа сено. Трябва само една единствена обща съставка във всяко измиване и ще си спестите усилия, пари и нерви, пише „За жената“.

Просто налейте малко бял оцет в барабана на пералната машина и съвсем скоро ще се възползватe от следните 10 предимства.

Преди да поставите прането в пералнята изсипете около половин чаша оцет върху дрехите. Това засилва ефекта на препарата за пране, предпазва цветните дрехи от избледняване и намалява остатъка от прахта, който понякога остава на дрехите след пране.

Изсипете малко оцет в определенето за омекотител отделение в пералната машина. Оцетът има същия ефект и дрехите стават даже по-меки и е доста по-екологично.

Киселината в оцета също премахва петна от пот и дезодорант по белите дрехи.

Понякога перилните препарати остават по дрехите след измиване – особено тези които са прахообразни. Те могат да раздразнят чувствителната кожа. Добавянето на половин чаша бял оцет решава този проблем.

Дори да звучи абсурдно, това е вярно: тъй като е със силна миризма именно тя помага за неутрализирането на неприятни миризми, като например цигарения дим.

Дрехи с петна  накиснете в кофа с топла вода, смесена с половин чаша оцет. Оставете дрехите в кофата за една нощ и след това ги изперете както обикновено. Можете също така да напръскате петната с неразреден оцет и хубаво ги натъркате.

Всички знаем колко трудно може да бъде почистването на мъх и косми от някои тъкани. Дори и в този случай, оцетът може да помогне по време на цикъла на пране. След изсушаване, нежеланите „сувенири“ не се задържат към дрехите.

Някои материи са склонни да създават статично електричество. Още веднъж на домакинството оцетът може да помогне.

Добавете 6 супени лъжици оцет във водата при ръчно пране и го оставете да подейства в продължение на 30 минути. С използването на този метод можете също да почистите деликатни тъкани като бельо и бански костюми.

И накрая, но не на последно място, с оцет пералната машина може да се почиства и варовикът е отстранен – без използването на химикали.

Не винаги е нужно да се използва скъп, не екологичен, химически препарат, за да получите идеално изпиране. Понякога всичко, което трябва да направите е да погледнете в кухненския шкаф.

 

Източник: Petel