Никога не се примирявай, живей своята истина

Сигурно всеки от нас е правил компромиси по различни причини. Но и в правенето на компромиси се иска майсторство. Понякога преминаваме границата и правейки компромис заради нещо или някой потъпкваме нашите нужди. И после се обръща срещу нас. В живота отношенията са навързани и ако един страда, то ще се отрази и на хора, които нямат нищо общо с това. Така че, ако всеки е в хармония със себе си, това ще окаже влияние и на другите. Та, когато правите компромис си помислете до колко това ще ви притисне като последствие и дали няма да предизвика неприятна реакция във вас.

Често човек отстъпва, защото не познава своите нужди и не умее да казва „не“. И последствията са да е нещастен, неудовлетворен, да се възмущава от другите, които нямат никаква вина, защото именно ние сме позволили някой да се възползва от това наше неумение.  Ако някой се държи зле с нас, то е защото ние сме позволили по някакъв начин. Знайте собствената си стойност и кое е във ваш интерес и запълва вашите нужди. Във всяка една сфера.

Човек се задоволява с по-малко неща в една връзка от страх и нежелание да остане сам, от нуждата да се чувства обичан. Ако не умее да подбере добре партньора си, човек страда и е неудовлетворен. Често подобни отношения се случват с манипулаторите и хора, които са лесни за използване и не умеят да искат своето. Да заявиш своите нужди не е лошо нещо, не те прави егоист, нито пък показва, че не обичаш някой. Обичта трябва да започва от самите нас. Ние сме първия човек за когото трябва да се погрижим. Всички други за на второ място, запомнете го. Не се примирявайте да стоите в отношения, в които е нужно да се променяте заради другия, да се примирявате с по-малко отколкото ви е нужно.

Открийте нуждите си, знайте с какъв човек искате да бъдете, как искате той да се държи с вас. Открийте ценностите си, идеала, който имате за връзка. Често си мислим, че искаме един тип човек, но чрез опит и познаване на себе си, нуждите ни проличават. Търсете уважение, човек, който ви оценява като личност и с който можете да бъдете себе си, свободни, непринудени. А не да се налага да премервате думите си, да правите неща, които не ви харесват само, за да го задовлите. От деца са ни показали грешното поведение, че ще ни обичат повече, ако направим еди-какво си, ако си изядем супата или ако сме послушни деца. Вкарани сме в рамки от детсвото ни с неща, които са искали да правим. Не всеки е имал родители, които полезно да подкрепят индивидуалното в нас. Така човек се учи да прави неща, които не харесва. Учи се да се задоволява с по-малко любов, с по-малко прегръдки, с липса на малки жестове… Прави неща, за да има мир във връзката, за да си спести разправии. Запомнете, че всяко нещо, което прикривате е във ваш минус. Любовта е свобода и хората, които ни обичат истински, ни подкрепят и чуват, когато казваме „не“. Не изнудват, не настояват. Научете се да избирате вашите хора. Вярвайте, че само когато заживеете себе си ще срещнете и привлечете човек, който ще ви обича, както вие самите се обичате. Затова ние учим другите как да се държат с нас. Манипулаторските отношения продължавата и виреят само там, където има страх да се каже „не“.

Знайте собствената си стойност. Помнете, че животът е кратък и времето лети бързо. И никое време не си заслужава да бъде пропиляно в принудителни отношения или незадоволителни ситуации.Запомнете, че сме тук, за да дадем най-доброто на себе си, което е здравословен признак, че се обичаме. Същото е и с работата, която имаме. Знайте какво искате, кое е подходящо за вас, кое ще запълни дните ви с радост и пълнота, когато го вършите. Знам, че понякога материалното притиска да се започва работа, която не ни изпълва напълно и не е нашето нещо. Започнете дори с малки стъпки да се движете към желаното място за вас. Към онова, което ще ви позволи да живеете целия си потенциал и да използвате дарбите си. На което ще сте обградени с хора, които ви повдигат, а не с колеги, с които атмосферата ще е негативна. Дните не се връщат обратно.

Не се примирявайте с това, което имате, ако искате нещо различно. Правете малки стъпки и изясняване на онова, което е вашето нещо. Нищо не си струва тежки компромиси, ако ви задължава да се преструвате, да сте неудовлетворени и нещастни. Научете се кои са нуждите ви и не правете комромис с тях. Дори да изглежда безнадежно дали ще успеете да имате нещата, които искате, опитвайте. Научете се да казвате „не“, да отказвате предложения, които не са точно онова, от което имате нужда. Правете разлика между нужди и искане. Възможно е да искаме едно, а да имаме съвсем различни нужди. Затова човек е нужно да се вслушва в усещанията си, във вътрепшния си глас  да не разчита само на мисленето, защото често мисленето е деформирано, ако живеем в среда с ограничено мислещи хора.

Слушайте себе си. Смело отказвайте, ако не е вашето и ако не ви харесва. Независимо дали имате задни мисли дали е правилното. Усещанията не лъжат. Усамотете се, усетете себе си, дали ви е комфортно с дадена идея. Усетите ли съпротива отвътре, усетите ли се като друг човек, не се колебайте и не се примирявайте. Ако грешите, ако опитвате неуспешно да постигнете нещо желано, не се предавайте. Опитвайте нови начини, сменете методите и търсенето, но не се примирявайте.

Не се примирявайте с неща, които не карат душата ви да се радва, които не слагат на лицето ви усмивка, с които се усещате нещастни. Търсете вашите хора, вашето място. Направете го за себе си.  Няма кой да ни направи щастливи, освен ние самите.

Видислава

Източник: diana