Никога не изливай макаронената вода в мивката! Друго се прави с нея..

Всички рецепти за паста започват по един и същ начин – сварете макароните (пастата, спагетите, канелоните и т.н) в подсолена вода и съвсем логично след това изливаме водата в мивката. Оказва се, че още тук допускаме фатална грешка.

Готвачите наричат тази мътна вота – „течно злато“ и вероятно, ако шеф Ангелов види някой да я излива в мивката, ще го изгони от кухнята моментално.

Пастата се прави от брашно и докато ври отделя нишесте – именно то прави водата мътна и привидно мръсна – тя обаче е ключова съставка за получаване на идеалния сос, пише “Хъфингтън пост”

Малко количество от водата емулгира и уплътнява вашия сос. И преди да се зачудите какво е емулгиране и защо да го причинявам на соса си, ето и научното обяснение:

Емулсификацията е процесът на смесване на две течности, които в противен случай биха се отблъснали – в случая това са масло и вода.Така по ръба на чинията със спагети най-накрая ще спре да се събира червеникава вода и ще създаде по-голяма хармония в ястието ви.

Но може ли непрофесионалното небце да направи разлика между емулгиран и обикновен сос?

Според наскоро проведено проучване на Serious Eats – ДА. Техният тест за вкус сравнява три различно приготвени пасти.

Тази, за чието приготвяне е използвана и част от водата, печели убедително.

„Течното злато“ може да се използва в почти всеки вид сос, а не само за доматения. То може да направи соса Алфредо по-малко мазен и да придаде копринена текстура на пестото.

И ако имате нужда от по-голяма увереност за това защо трябва да използвате макаронена вода, вижте изтъкнатия кулинар Джейми Оливър.

Източник: dunavmost