Знаеш ли за принципа 90/10 ? Този принцип определя целият ни живот – вижте как!

Много малка част от събитията в нашия живот зависят от случайността.

Обикновено ние решаваме как да се развие денят ни. Поне така твърди американският писател Стивън Кови. Той създава простичкият принцип 90/10 и го илюстрира с помощта на прости примери, пише BrightSide.

Какво представлява правилото 90/10? 

Работата е там, че ние нямаме абсолютно никакъв контрол над 10 процента от събитията в живота ни. Не можем да попречим на устройство да се счупи, на полет – да се забави. Това, над което имаме влияне обаче е, начинът, по който реагираме на нещата. Останалите 90 процента от събитията са пряк резултат от нашите реакции. Казано иначе – това, което правим, когато сме стресирани.

Представете си следната ситуация:

Закусвате със семейството си. Дъщеря ви без да иска разлива кафе върху ризата ви. Скачате от стола и започвате да й крещите. След това се обръщате към съпругата си и започвате да викате и на нея заради това, че е сложила чашата толкова близо до ръба на масата. Втурвате се към спалнята, за да се преоблечете. Когато се връщате обаче, заварвате дъщеря си да плаче. Тя нито е изяла закуската си, нито се е приготвила за училище. В резултат на това изпуска автобуса за училище. Жена ви бърза за работа. Затова вие сте принудени да закарате дъщеря си на училище. Закъснявате, затова карате бързо и вероятно нарушавате някое и друго правило. Времето е против вас. Изведнъж осъзнавате, че сте забравили важни документи вкъщи. Денят започва ужасно и продължава по същия начин. Нямате търпение да приключи. Прибирате се вкъщи, поздравявате дъщеря си и съпругата си. И двете са в лошо настроение – има напрежение помежду ви.

Защо имахте лош ден? 

а) Защото дъщеря ви разля кафе.

б) Защото дъщеря ви изпусна автобуса и вие трябваше да я закарате на училище.

в) Защото имаше задръстване и вие закъсняхте за работа.

г) Защото реагирахте грешно на ситуацията.

Естествено, правилният отговор е Г. Развалихте целия ден – и на вас, и на семейството ви – с вашата реакция. Не сте могли да избегнете разлятото кафе, но можехте да контролирате реакцията си.

Можеше да бъде иначе…

Кафето се разлива върху ризата ви. Дъщеря ви е напът да се разплаче. Вие обаче казвате с нежен тон: „Няма проблеми, следващият път бъди по-внимателна.“ Отивате в спалнята, преобличате се и взимате всичките си вещи за работа. Връщате се в кухнята и виждате през прозореца как дъщеричката ви маха, миг преди да се качи на автобуса за училище. Казвате чао на съпругата си, отивате на работа, пристигате 5 минути по-рано и енергично поздравявате своите колеги. Това са два различни сценария, които започват по сходен начин. Цялата работа се крие във вашата реакция към събитията от живота ви. Разбира се, можете да продължавате да обвинявате другите за собствените си несполуки и да се оплаквате. Но дали това ще ви помогне да водите по-добър живот?

Научете се да реагирате правилно. По този начин няма да прецакате нито един ден от живота си !

Ако някой ви изпревари на пътя, оставете го да мине. Не се състезавайте с него. Какво значение има дали ще пристигнете на работа няколко секунди по-късно? Припомнете си правилото 90/10 и не се тревожете. Забавят самолета ви и целият ви график за деня е съсипан. Не се карайте на летищния персонал, вината не е тяхна. Оползотворете времето си – прочетете книга или опознайте останалите пътници. Няма да съжалявате, ако решите да приложите принципа 90/10. Напротив – ще се изненадате от резултатите.

Източник: faktobg