ВАЖНО! КАТ въведе някои нови промени за шофьорите, прочетете ги, за да не отнесете някоя солена глоба!

Около 1000 шофьори всеки ден регистрират новите си коли на старо с лесна и бърза резервация на час в КАТ през интернет. От 28 февруари в сила влязоха нови правила в процедурата по смяна на собственост на автомобил, ако продавачът и купувачът са от една и съща област, пише в. „Телеграф“.

Шофьорите, които продават возило, вече нямат задължение да ходят до Пътна полиция. След изповядване на сделката при нотариус от кантората автоматично по електронен път изпращат всички документи до КАТ.

„След това новият собственик може през сайта на МВР да изпрати заявление да изпрати заявление, че иска да получи големия талон на колата с данните, че вече е негова. От Пътна полиция са длъжни да му звъннат и да му кажат в кой ден и в колко часа да се яви за документа, за да не чака на опашка“, обясниха от КАТ.

С промяна в наредбата за регистрация на моторни превозни средства и ремаркета пък, нотариусите ще са длъжни да следят за запори, наложени над купувачи на возила. Отделно шофьорите, които сменят адресната си регистрация, ще са длъжни в рамките на месец да подменят и табелите на автомобила си, за да съответства на града, в който живеят. Досега това не бе задължително.

„Повечето водачи се възползват, че застраховката „Каско“ в малките населени места е по-ниска, защото шансът да стане инцидент там е по-малък. Стараем се да премахнем тази порочна практика и условията да са еднакви за всички“, увериха от Пътна полиция.

Всяка промяна в данните за регистрирано превозно средство и собственика вече ще се заявява в КАТ не след максимум 14 дни, а до месец след нея.

От 20 май катаджии ще свалят регистрационните табели на опасни автомобили, които не са успели да минат технически преглед заради сериозни неизправности. Промяната е част от европейска директива, с която всички страни – членки на съюза, се задължават от тази година да отнемат временно табелите на коли, на които е забранено да излизат на пътя поради технически проблем.

От пунктовете ще докладват по електронен път за опасни коли на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, известна като ДАИ, а от там информацията да се препраща на Пътна полиция. Катаджиите ще са длъжни веднага да се отзоват на мястото, където е техническо неизправното возило, и да отнемат регистрационните му табели до отстраняване на повредата.

Източник: Блиц