Знаете ли, че много Български имена, носят защита от самодиви и древни духове?

В старите народни завещания се казва, че някои български имена са покровителствани от самодиви и духове, които в славянската милология са наричани домовики или домовници.

В преданията се казва, че името на един човек трябва да бъде избрано много внимателно, тъй като то ще предопредели характера и съдбата на своя притежател.

Имена, покровителстват от самодиви, са Ирина, Вида, Маргада, Магаделена, Весела, Герага, Яна, Димитър, Димана, Веселина, Даниела, Деница, Деян, Янко, Дамян, Димо, Янислава, Велислава, Веско, Веса производни.

В легендите се разказва, че самодовата Ирина е по-малкото сестра на самоубитата Гюрга, като двамата са помогнали на юнаците да убият змей.

Ирина беше красива, хубава и изключително откровена.

Вида е друга легендарна самодова, за която се смята, че е покровителка на живота и смъртта.

Вида е описвана като тайнствено създание със силен характер и излъчване.

В едно предание се разказва, че веднъж Крали Марко и неговият побратим Иве минавали през земите на самодивата, като Иве решил да пее, докато пътува. Когато самодивата ги чула, тя се насочила към тях, за да ги изгони от земите си, но след като видяла, че през тях преминава легендарният Крали Марко, не посмяла.

Друга легенда разказва за самодивата Магда, която се влюбила в мага Слав. Смята се, че техният син Боряк е дядо на балканския герой Крали Марко.

Весела е самодивата, която е покровителката на песните. Народните предания я описват като лъчезарна, усмихната и приветлива, откъдето идва и името ѝ.

В славянската митология се казва, че ако един дете бъде кръстен на починал роднина, той ще бъде неговият пазител. Славяните са наричали духовете на починалите домовики или домовници.

Вярва се, че хората, които празнуват деня на Цветница, са защитени от горските духове лесник или лесница.

Те са били почитани като божества, които помагат на хората, загубили правилната посока, вървяйки в гората.

Славянските предания казват, че всеки от нас може да разбере кой е неговият защитник, като се оглежда за знаците, които го посочват. Трябва само да обърнете внимание на името, което най-често ви се набива на очите.

Източник:  edna