Вълшебните неща от нашето детство, които днешните деца никога не могат да правят

„Къде ми са детските книжки, кажи ми мой прашен сандък? Закусиха сивите мишки с вълшебните букви – язък!“ – ето така започва една от най-великите песнички на нашето детство. А къде наистина остана то – детството? В песента отговорът е следния – „А днес моят собствен наследник извършва геройски бели. Не съм се изгубил безследно, щом той ме повтаря, нали?“

Кръговратът на живота е нещо неизбежно и в такива ситуации гледаме на него с усмивка, защото нищо не е съвсем изгубено, ако навън има поне едно дете, което играе на воля и оглася улицата със своя смях.

Тъжното е, че днешните деца все по-често забравят за безгрижните игри в полза на всичките технологични джаджи, с които са заобиколени. Истински страшното е, че съвсем скоро ще има ново поколение, което няма да знае какво е „криеница“ или пък „стражари и апаши“, защото вече никой не играе тези игри пред къщата или зад блока. 

Но какво още не могат да правят днешните деца? Доста от нещата, които правехме ние, децата на 80-те и 90-те…

Да, времената се менят и няма как да спрем промените, но с едно леко носталгично намигване, ви припомняме как живеехме ние преди и как живеят децата ни сега.

Вече не пращаме децата си до магазина с празните бутилки от бира и лимонада, за да се върнат с пълни и междувременно да си купят дъвка „Турбо“.

Вече не ги викаме настоятелно от терасата за вечеря, защото те не играят пред блока, а пред компютъра, а ако случайно са навън, им се обаждаме по телефона.

Не ги изпращаме до съседката за захар или брашно, а отиваме заедно на шопинг в големите супермаркети.

Детските невинни игри, които включваха целувки и обсъждане кой кого харесва, днес най-вероятно щяха да бъдат забранени – заради съмнение за сексуално насилие…

Днешните деца вече нямат лексикони, а профили в социалните мрежи, откъдето научават всичко за всеки.

Вече никой не танцува „Макарена“, освен родителите, когато са пийнали малко повече. Сега е модерно да се „туърква“.

Децата днес не празнуват рождените си дни вкъщи, слушайки музика от касетки и хапвайки сандвичи от франзела с пастет и краставичка, а се събират в детски парти центрове.

Днешните деца никога няма да разберат защо е трябвало да ставаме, за да превключим канала на телевизора и как така колата на дядо не е имала климатик.

Досещате ли се за още неща, които днешните деца не могат да правят или пропускат? Напишете ни го в коментарите!

Източник: edna