Важен съвет от Д-Р Гайдурков! Забрави за тестото, яж повече авокадо и масло, защото..

Чувстваме се тъжни, плачe ни се… Честа причина за това са намалените нива на ендорфини в организма. Как да повишим хормоните на щастие и да се почувстваме отново добре, обяснява нутриционистът д-р Георги Гайдурков.

Правилното хранене ще ни спаси

„Нашето тяло във всичките свои структурни и функционални аспекти се състои от храна. В този смисъл и причината за дефицита на хормони и медиатори на щастието, едни от които са така наречените ендорфини, можем да потърсим в нашата обмяна“, обяснява д-р Гайдурков. Променяйки нашето хранене, ние повлияваме на недоимъка на ендорфини. Тъй като те са аминокиселинни последователности или на практика малки фрагменти от белтъчини, за доброто им ниво в кръвта е необходимо пълноценно и качествено белтъчно хранене. Една част от добрите за нас белтъчини можем да получим от растителни храни: сурови ядки – бадеми, сусам, шамфъстък, орехи и др. Суровото зеленолистно смути е също изключително силен източник на качествени белтъци, в незаменим, синергично действащ комплекс от витамини, минерали, микроелементи и биологично активни вещества. Зърнените варива, особено безглутеновите – киноа, царевица, кафяв ориз, елда, лющено просо, в съчетание с добре сварени бобени култури – леща, нахут, грах, фасул, също са прекрасен белтъчен източник.

д-р Георги Гайдурков

Витамин В12 се набавя само от животински храни

На първо място като източник тук стои суровият яйчен жълтък. Това е най-простата, но и най-пълноценна суперхрана, която осигурява всичко необходимо за нашия организъм, в частност за мозъка ни. В суров вид той увеличава добрия холестерол и затова се препоръчва в по-голямо количество – поне по три броя дневно и повече. Задължително допълнение към доброто белтъчно хранене представлява богатата гама от пресни плодове – банани, манго, папая, пъпеш, авокадо, фурми, както и пресните зеленчукови салати и прясно изцедени зеленчукови сокове, на първо място от моркови. Нужно е да избягваме олио, зехтин и др. Вместо тях е добре да се използва песто от смлени ядки, авокадо, малко краве масло, добавено след термичната обработка. Негативно действа солта, както и тестените изделия и хлябът. Желателно е също така да правим един изцяло суровояден ден седмично за детокс – на плодове, зеленчуци, прясно изцедени сокове, смути и сурови ядки.

„Безспорни фаворити за метаболитно щастие са слънцето и аеробните физически упражнения, особено тези с кратко, но интензивно натоварване – спринтово бягане и други“, препоръчва д-р Гайдурков.

Източник: mila