Нещата, които се случват, когато запалиш дафинов лист у дома

От времето на древните гърци и римляни, дафиновият лист се счита за ценна и лечебна билка. Днес го използваме предимно като подправка за ястия, които приготвяме у дома, но преди векове тези листа са служили за много по-различна цел.

Днес горим пръчици или шишарки, но дафиновият лист някога (а на някои места все още) се запалва в домове и местата за поклонение. Някои причини са чисто религиозни, дори фантастични, а трети се основават на научни факти, че именно тези листа съдържат смесица от химикали, изключително полезни за тялото.

Ето няколко ползи за здравето от запалването на дафинов лист у дома.

1. Облекчава безпокойството

Изгарянето на дафинов лист е било използвано като начин за облекчаване на стреса от векове. Комбинацията от химикали (особено линалоола) в листата създава дим, който при вдишване успокоява тялото и ума. Хората, които изгарят листа, редовно отбелязват, че димът ги поставя в „психеделично състояние“, но не ги уморява. Димът може да успокои тялото, като му даде и повече енергия. Американската асоциация на медицинските сестри анестезиолози е провела ново проучване, което установява, че линалоолът значително намалява тревожността и подобрява социалните взаимодействия. Проучването заключава, че участниците чувстват ефекта на листата под 10 минути вдишване на изпарения.

2. Намалява възпалението

Някои от лечебните свойства на листата включват намаляване на възпалението в тялото, особено в ставите. Този лечебен ефект се дължи на евгенола, който се намира в листата и действа като естествено противовъзпалително лечение.

3. Подсилва имунната система

Евгенолът също притежава антиоксидантни свойства, а самият дафинов лист е пълен с други витамини и минерали, необходими за добре функциониращо тяло. Поради това, изгарянето и поглъщането му може да подсили имунната ти система. Опитай да запалиш няколко листа или да добавиш някои като подправка на вечеря следващия път, когато не можеш да се справиш с настинката!

4. Помага при диабет

За тази полза експертите предлагат консумирането на 1 до 3 грама дафинови листа на ден за най-добри резултати, както е доказано в проучване, публикувано в Националната библиотека по медицина на САЩ. Консумирането на такова количество дафинови листа за 30 дни регулира нивата на инсулина на пациентите, което кара изследователите да вярват, че антиоксидантните и противовъзпалителните свойства могат да помогнат за облекчаване на някои симптоми на диабет тип II.

5. Повишава бдителността

Както споменахме по-рано, димът от дафинов лист може да има успокояващ ефект, но също така увеличава бдителността. Всъщност, те често се използва за борба с хроничната умора! Някои от химикалите в него като пинен, цинеол и елемицин се борят с чувството на умора и дават приятен енергиен тласък.

6. Отваря дихателната система

Дафиновите листа са естествено средство, което може да помогне за лечение на запушени и затруднени при работата си бели дробове. Той действа естествено, за да помогне да се прекъсне и премахне неприятната слуз, която причинява всички проблеми. Вместо да палиш листата, накисни пресните в чиста вода или вземи малка опаковка с масло от дафинов лист и с помощта на овлажнител създай пара, която след това да вдишаш. Може също да кипнеш и да разтриеш маслото в областта на гърдите, за да облекчиш дихателните проблеми, алергиите и астмата.

7. Повишава вниманието

Тъй като листата засилват чувството на спокойствие и бдителността, използването им като тамян по време на медитация е особено ефективно. Няма медицински изследвания, които подкрепят това, но редовните потребители свързват дима от листата с медитативна практика.

Според митологията Дафне се превърнала в лаврово дърво, за да избяга от Аполон, а оттогава гърците са свързвали листата на дърветата с духовни качества. Те са били горени в храмове в продължение на векове, за да помогнат при молитва и медитация.

Източник: glas