5 Супер съвета за това как да се справиш с непослушните деца!

При различните деца работят различни методи на възпитание, но има няколко правила, които могат да ви помогнат да се справите с всяко неприлично дете.

В своята книга „Теория на играта за родители“ специалистите Пол Рейбърн и Кевин Золман твърдят, че родителите трябва да прилагат принципа на играта и в образованието. Играта прави децата по-послушни и по-съобщителни, освен това укрепва връзката между родителя и детето.

Днес ви предлагаме 5 от техните съвети, които ще ви помогнат в най-често срещаните ситуации.

1. Когато детето откаже да върви с родителите си

Предполагаме, че на всеки родител се е случило следната ситуация – детето спира внезапно в средата на улицата и не иска да ви хванат за ръката, цупи се и просто не иска да се движи от мястото си.

Ако искате да го убедите да върви с вас и да ви хване за ръка, разменете ролите си. Нека детето играе ролята на възрастен и то веднага ще стане по-сговорчиво, защото му възлагате такава отговорна задача.

2. Ако детето не иска да изтърпи наказанието си

Какво да направите, ако детето ви е извършило някоя пакост, било е наказано, обаче не иска да изтърпи наказанието си? Говорете с него като с възрастен човек, обяснете му защо е виновно и защо ще бъде наказано. След това му направете бизнес предложение – например предложете детето да плати глоба от касичката си или да измие чиниите (за деня или за цяла седмица). Давайте право на избор на детето си дори когато е сбъркало и се е провинило.

Освен това имайте предвид, че емоционалният тормоз никога не е добро решение на лошото поведение. Вместо да карате детето да стои в ъгъла и да мисли за това, което е сторило, опитайте се да говорите с него и заедно решете как да промените поведението му.

3. Ако детето не иска да си изяде супата, а иска бонбони

Ако детето откаже да изяде обяда си, а вместо това мрънка, че иска любимото си лакомство, предложете му да го получи, ако си изяде всичко. Най-вероятно то няма да има нищо против, щом накрая го очаква награда. Ако детето ви е амбициозно и обича състезанията, може да му предложите и допълнителен стимул – да се надпреварвате кой ще изяде супата първи или дали детето ще може да си изяде обяда за 10-15 минути (важно е числото да е постижимо).

И никога недейте да съдите детето си, да му се подигравате, да го плашите – просто търсете компромиси. Децата са много по-склонни да бъдат сговорчиви, ако им предложите добра сделка.

4. Ако детето не иска да си изяде закуската

Най-важното е да дадете пример на детето си. Ако родителите са твърде заети сутрин и детето трябва да закусва само, не е изненадващо, че оставя повечето си храна недокосната. Ако детето откаже да закусва, правете му компания. Предложете някоя забавна игра, например колко лъжици с овесена каша има в купата му. Детето ще се съсредоточи да брои лъжиците и въобще няма да забележи как е изяло цялата си закуска.

5. Ако детето не иска да се облече

Ако бързате, но детето не иска да се облечете, вашата прибързаност няма да го накара да се забърза. Най-добре е да се превърне в спора в игра. Предложете на детето да се облечете само докато окото му са завързани! Да, така че детето ще се облече по-бавно от обикновено, но играта незабавно ще прекрати всякакво резюмиране, така че в крайна сметка всички ще сте готови по-бързо.

Източник:  dama