Готвено или сурово, киселото зеле е любим продукт в менюто ни – Нестандартни рецепти с кисело зеле

Готвено или сурово, киселото зеле е любим продукт в зимното ни меню. Лекува от безсъние, намалява активността на щитовидната жлеза и помага срещу рак на дебелото черво. А това, което го прави номер едно сред другите зеленчуци, е способността му да съхранява много дълго време витамините – цели 8 месеца. Киселото зеле е един от най-важните източници на витамин С през зимата, на каротин, В1, В2, РР, К. Освен традиционните гозби има и много нестандартни рецепти, по които бихме могли да го приготвим.

Салата

ПРОДУКТИ:

1 кг картофи, 350 г кисело зеле, 60 мл олио, 50 мл зелев сок, 2 ч. л. ким, 1 ч. л. дижонска горчица, черен пипер на вкус.

ПРИГОТОВЛЕНИЕ:

Картофите се обелват и се готвят на пара, докато омекнат. Киселото зеле се нарязва на тънко и се овкусява с горчицата, кима и олиото. Към зелето се добавят топлите картофи, нарязани на едри кубчета. Налива се и сокът от зелето. Салатата се овкусява с прясно смлян черен пипер. Разбърква се и се поднася.

Капама чорба

ПРОДУКТИ:

400 г телешки джолан (с кост), 300 г свински джолан (без кост), 500 г кисело зеле, 200 г сурова пикантна наденица, 100 г ориз, 40 г свинска мас, 1 л зелев сок, 2 стръка праз, 1 глава червено цвекло, 1 ч. л. черен пипер на зърна.

ПРИГОТОВЛЕНИЕ:

Телешкото и свинското месо се заливат с около 2 л вода и се варят до готовност. Празът се нарязва на едро и се запържва в маста. Прибавя се обеленото и нарязано на кубчета цвекло. Налива се зелевият сок и се готви, докато зеленчуците омекнат. Добавят се зърната черен пипер, оризът и нарязаното на кубчета зеле. Готви се около 30 минути и се налива бульонът от варенето на месото. Наденицата се запича на сух тиган, след което се реже на шайби. Трите вида месо се слагат в супата. Готви се още около 15 минути и се сервира.

Мусака

ПРОДУКТИ:

1 кисела зелка, 600 г смляно месо от свинска плешка, 300 г кисело мляко, 150 г бисерен ориз, 60 г свинска мас (+ за мазане), 50 г брашно, 200 мл червено вино, 3 яйца, 4 скилидки чесън, 1 глава лук, 1 ч. л. кимион на зърна, 1 ч. л. сух джоджен, 1/2 ч. л. индийско орехче, 1 дафинов лист, сол и черен пипер на вкус.

ПРИГОТОВЛЕНИЕ:

Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в маста. Добавя се мляното месо и се оставя да се запържи добре, като се бърка непрекъснато. Сипва се оризът и когато стане стъклен, се наливат виното и 200 мл вода. Овкусява се с дафиновия лист, счукания кимион, джоджена, сол и черен пипер. Когато течността се абсорбира, съдът се дърпа от огъня. Дъното и стените на тава се намазват с мас. Подреждат се листа кисело зеле. Поръсва се с част от сместа с ориз. После пак зеле, пак ориз и така, докато свърши сместа с ориз. Завършва се с кисело зеле. Тавата се покрива с алуминиево фолио. Ястието се пече 1 час в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Брашното се смесва с киселото мляко, яйцата, сол и индийското орехче. Разбива се добре. Фолиото се маха и мусаката се залива с млечната смес. Пече се до зачервяване – около 20 минути, нарязва се и се сервира.

Рулца

ПРОДУКТИ:

250 г брашно (+ за разточване), 1 с. л. олио, 1/2 ч. л. сол. За плънката: 180 мл зеленчуков бульон, 1/2 кисела зелка, 1 глава лук, 1 с. л. олио, 1/2 ч. л. ким.

ПРИГОТОВЛЕНИЕ:

Брашното се разбърква със солта, олиото и 70 мл вода, замесва се твърдо тесто, покрива се с фолио и се оставя да почине 30 минути. Лукът за плънката се реже на полумесеци и се запържва в сгорещеното олио. Добавя се зелето, нарязано на тънки ивички, готви се, докато омекне и остане на мазнина. Овкусява се с ким и се охлажда. Тестото се разточва върху набрашнен плот на тънка кора. Отгоре се поръсва плънката от зеле и се навива стегнато руло. Рулото се реже на по-малки рулца, които се запържват в сгорещеното олио от двете страни и се слагат с разреза надолу. След това се налива бульонът и се похлупва. Готвят се 5–10 минути, докато течността се изпари.

 

Източник: Ретро