Няколко начина да избегнем разширените вени през лятото

Какво представляват разширените вени и какви може да са причините за появата им? Възможна ли е превенция на варикозните вени? Вижте 10 съвета как да предотвратите появата на разширени вени.

За разширените вени накратко
Варикозните вени са разширени вени с леко изкривен вид. Те са резултат от отслабването на венозните клапани, които регулират движението на кръвта. На цвят са червеникави или лилави. Могат да се появят по цялото тяло, но най-често се забелязват по краката, защото върху тях пада цялата тежест на тялото.

Разширените вени са често естетически проблем при първата си поява, но могат и да са сигнал за здравословен проблем. Ако забележите разширени вени, ви съветваме да се консултирате с вашия лекар.

Има обаче някои малки промени в ежедневието, които можете да направите, за да намалите вероятността от поява на разширени вени. Ето 10 от тях:

1. Не стойте дълго в една и съща поза
Това важи най-вече за хората, работещи на стол. Стоенето в една и съща поза влошава кръвообращението, особено в долната част на тялото и в дългосрочен план може да доведе до появата на разширени вени. Опитайте на няколко минути да променяте позицията на краката, да ги изпъвате и раздвижвате. Дори най-малките движения ще окажат положително влияние.

2. Магията на студените душове
Студените душове подобряват кръвообращението. Не са толкова отпускащи колкото горещите, но имат своите ползи за здравето.

3. Обличайте се умно
Твърде стегнатите панталони, най-вече дънки, повишават риска от появата на разширени вени. Особено ако носите стегнати дънки и прекарвате дълго време седнали. В областта на коляното най-често се появява допълнително стягане и е възможно точно там да забележите първите признаци на варикозни вени.

4. Отдалечете се от топлината
Кой не обича да седне върху топъл радиатор през студените дни. Или пък да разположи стола си в офиса до парното? Е, не всички, но мнозина са почитатели на тази практика. Освен че нещо подобно може да ви създаде проблеми със задържане на вода, то може да причини и поява на разширени вени заради влошаване на кръвообращението.

5. Носете компресивни чорапи
Ако сте генетично предразположени към поява на разширени вени, от рано обмислете носенето на специални компресивни чорапи. Те не само ще ви помогнат да се чувствате по-добре, но и имат своите ползи за здравето.

6. Не прекалявайте с високите токчета
Високите токчета безспорно правят всяка жена по-секси, но могат да са много вредни за здравето. Всъщност носенето на високи токчета продължително време повишава риска от появата на разширени вени.

7. Бъдете физически активни
Спортувайте – това е един от съветите, които човек чува с повод и без повод (подобно на пиенето на вода). Няма как обаче отново да не подчертаем важността на физическата активност  при превенцията на разширени вени. Дори да не сте фитнес маниак, няколко минути упражнения със собствено тегло вкъщи ще намалят риска от появата на варикозни вени.

8. Хранете се правилно
Правилното хранене и балансираното меню без боклучави храни ще намали вероятността от поява на шлаки по кръвоносните съдове. Липсата на шлаки означава по-добре кръвообращение и по-малко разширени вени.

9. Пазете се от напълняване
В случай, че сте генетично предразположени към поява на разширени вени, ви съветваме да внимавате с теглото си. Излишните килограми ще влошат състоянието на появилите се варикозни вени или ще станат причина за поява на нови.

10. Не подценявайте силата на билките
С билките трябва да се действа внимателно, защото са много полезни, но могат да бъдат и доста опасни. За да избегнете появата на варикозни вени, пийте чайове, които подобряват кръвообращението. Не пропускайте да пиете и запарки от билки, които помагат за пречистване на тялото от токсини.

Източник: Марица