Българи откриха революционен метод! С един и същ разход на енергия увеличават топлината в помещенията!

Петко Ганчев и Марин Млеченков от Велико Търново въведоха иновация, чрез която с един и същ разход на енергия може да се увеличава в пъти топлината в помещения. Млеченков за първи сезон въвежда иновацията, която представлява елементарна система, в която участват два топлинни източника. В къщата си в горнооряховското село Поликраище той “свързал” мобилен климатик и печката на дърва, като получил изумителен ефект.

От една страна за тази зима похарчил много по-малко дърва, а от друга- отоплява целият си етаж, докато през миналата година успявал да стопли само хола със същото количество ток и дърва. Другият плюс на нововъведението е, че е екологично- при него не се отделят фини прахови частици и от комина не се вдига пушек.

Марин Млеченков и Петко Ганчев, който е вещ в областта на енергетиката, разкриват принципа на вдигане на стайната температура.

“Вкарваме външното и вътрешното тяло на климатика в помещението, като външното тяло е поставено в среда от 20 градуса, като при летен режим, но е зададено на климатика да отоплява. И така ние му вдигаме неимоверно много коефициента на полезно действие, и отделяме още повече топлина.

В същото време, студеният въздух, който климатикът отделя, обдухва кюнците на запалената печка на дърва и понижава температурата на изходящите газове”, обясняват изобретателите.

По думите на Ганчев, температурата излиза не повече от 50 градуса във входа на комина, а изходящата от печката около 150-160 градуса, като целта е едновременно да се подобри КПД-то на печката, чрез понижаване на температурата на изходящите газове.

“Горивният процес в самата печка е над 800 градуса, нямаме фини прахови частици, КПД-то на горящата печка се увеличава максимално много, в същото време външното тяло на климатика обдухва кюнците и понижава температурата, а самият климатик започва да работи на стайна температура като коефициента му, който е на минус 7 градуса- 2-2,5, ние го покачваме на 4,5 и така увеличаваме неимоверно температурата!

“Тоест климатика ако консумира 1 киловат, във описания случай вместо отдадени 2 киловата ще отдаде 4,5 киловата във помещението където се намира”, твърди Ганчев.
Радиотехникът Марин Млеченков за първа зима пуснал мобилният климатик да обдухва кюнците на печката със студен въздух, като гонил ефект да повиши капацитета и.
“За целия отоплителен сезон взехме 4 кубика дърва, и още не сме ги изгорили”, коментира Млеченков.

По думите му за тази “инсталация” не се налагат кой знае какви средства, а мобилният климатик през зимата може да се ползва за отопление, а през лятото за охлаждане. Според Млеченков обаче, ефектът е много добър за разпределението на температурата. Стопанинът обаче е поставил по-дълги кюнци на печката на дърва.

Той признава, че добрият резултат е заради обдухването, но ако кюнците са направени с въздуховод, за да се отнема по -добре топлината, ефектът ще е още по -голям.Петко Ганчев обобщава, че този принцип може да се приложи в заведения, на които външното тяло на климатика е изнесено.

“Системата е приложима в заведение, в което има аспирация. Ако навън е минус 10 градуса, външното тяло няма да работи на минус 10, а на плюс 20 градуса. При това положение те ще харчат един и същ ток, но топлината, която влиза в заведението, ще се покачи от порядъка на два, два и половина пъти”, изтъкват създателите на иновацията.

Източник: Труд