От 20 корена изкарах 40 кофи с картофи: 100% Работещ Китайски метод за вадене на картофи

Китай е една от най-гъстонаселените държави в света. Традиционната прехрана на населението от векове е оризът.

Напоследък, обаче, китайците се прочуха със своя необичаен и свръхпродуктивен метод за отглеждане на картофи – в момента това е култура номер едно в страната.

И не последна роля в това играе новият подход към неговото култивиране.  Китайският начин на засаждане осигурява по-голям добив и улеснява грижите за това растение.

Друга отличителна черта на Китай, освен голямата популация, е липсата на плодородни почви. Основното население на страната е съсредоточено в определени региони. Затова се използва всеки квадратен метър от почвата, подходящ за земеделие. Китайците трябвало да се откажат от традиционните методи за засаждане, които се практикуват в други страни.

Китайският метод за отглеждане на картофи не предполага окопаване – вместо това растението се поръсва с пръст с добавянето на материали, които осигуряват достъп до въздуха. При израстването на храста се добавят слоеве от почвата. Картофите се засаждат много дълбоко. Авторите на метода са убедени, че това е начинът да се постигнат високи добиви.

Китайският метод позволява да използвате по-малка площ. В допълнение, картофите не се плевят, нуждаят се от по-малко поливане, а колорадският бръмбар е по-трудно да стигне до листата. Важното тук е да се експериментира със сортовете – нещо, което вирее добре в Китай, може да не расте така другаде. Затова е желателно да се използват за засаждане сортове, характеризиращи се с висок добив.

За засаждане по китайски метод изберете малки грудки. Размерът на всяка трябва да е колкото средноголямо яйце. Картофите се съхраняват при ниски температури (не повече от 15 градуса), а точно преди засаждане се поставят в продължение на няколко дни в топла стая с включени светлини. Грудките трябва да станат зелени и да покълнат. Част от пулпата се отстранява и намазва с пепел (за да се избегне гниене).

За засаждане се използва дълбока широка яма. Диаметърът ѝ трябва да бъде най-малко 70 сантиметра. В нея се поставя картоф и се запълва със смес от почва, тор или компост и суперфосфат. Можете да застраховате и да добавите в ямката няколко грудки (въпреки, че китайците не го правят).

Почвеният слой върху картофа трябва да бъде не повече от 10 сантиметра. Останалата част от ямата остава празна.

Изчакваме, докато растението достигне височина 15 сантиметра, и засипваме храста с почва. На повърхността трябва да остане не повече от 5 сантиметра от храста. Това означава, че вместо да се окопава, при което храстът се освобождава от почвата, той трябва да бъде добре поръсен.

Когато храстът израсте до 20 сантиметра, трябва отново да го поръсите с почва, оставяйки на повърхността само най-горните издънки.

В резултат на това ямата е напълно запълнена и около храста се образува малък хълм. Всеки път трябва да добавяте не само почва, но от същата смес, която сте използвали по време на засаждането.

Поливането на такива лехи може да бъде не повече от веднъж седмично. В дъждовно време не можете дори да мислите за поливане. Периодично подхранвяйте храстите с калиева сол или птича тор (те ще увеличат добива). Единственото нещо, което не може да се пренебрегне, е разрохкването на почвата. Земята не трябва да става твърде твърда, в противен случай листата няма да имат достатъчно въздух.

На „китайските“ лехи не е нужно да слагате отрова против колорадските бръмбари. Достатъчно е да посадите редове чесън между тях. И един от най-големите проблеми на ще бъде решен.

Друг материал, който е подходящ за китайските лехи, е сламата. Осигурява добър достъп до въздух и вода. С този пълнеж храстите от картофи растат много бързо.

Грижата за „китайските“ лехи е по-лесно. Основното нещо е навреме да разрохкате почвата. Почти няма плевене. Обилно поливане трябва да се извършва само по време на цъфтежа. В допълнение, можете да премахнете някои от пъпките, за още по-голям добив.

Засадените по този метод картофи обичат естествени торове и пепел, които не позволяват на листата да изгният.

Готови ли сте да опитате? Споделете резултата с нас наесен!

Източник: За Жената