След като прочетеш тези 20 факта, ще се почувстваш истински горд Българин! Предай нататък..

1. България в момента е най-старата държава в Европа и не е променяла своето име откакто е създадена.

2. Българите са спасили Европа от ислямизация. През 716 г. под командването на хан Тервел българите са влезли в решаваща битка пред портите на Константинопол в помощ на византийците срещу мюсюлманската заплаха, те нападнали арабите и избили много от тях. Арабски хроникьори разказват, че арабите се страхували повече от българите, отколкото от византийците. Западните летописци наричат хан Тервел „Спасителят на Европа“.

3. Сражението между войските на България и Византия през 917 г. край река Ахелой е едно от най-големите в историята на Средновековна Европа. Общо над 115 000 воини участват в него.

4. Българите са първите, които признават кирилицата за официална след нейното създаване през IX век.

5. С присъединяването на България към ЕС на 01.01.2007 г. кирилицата стана третата официална азбука в ЕС. България е и втората страна след Гърция, която не използва латинската азбука.

6. Българската армия няма нито едно загубено бойно знаме.

7. Първата въздушна бомба във военната история е разработена от българските военно-въздушни сили и е използвана на 16.10.1912 г. от Радул Милков и Продан Таракчиев. Някои я считат и за втората, тъй като година преди това италианците осъществяват бомбардировка над турците, но не е доказано дали действията им се характеризират като такъв военен акт.

8. Симеон Петров пръв в света приземява самолет със спрял двигател (1912 г.).

9. Българката Райна Касабова е първата жена в света, която участва във въздушен бой, състоял се на 30.10.1912 г.

10. През Балканската война полковник Владимир Серафимов се изправя със своя 5000 полк срещу 4 пъти по-голяма турска армия и въпреки заповедта от София да отстъпи, той побеждава.

11. През Първата световна война българската армия се състои от 800 000 войници, което я превръща в най-голямата армия на глава от населението в света.

12. Легендарният български борец Дан Колов има над 1500 победи в кариерата си.

13. Най-силният мъж в света за XIXв. е българин и се казва Никола Петров.

14. Първият електронен ръчен часовник в света е изобретен от българина Петър Петров.

15. Първото военно летище в света е край Мустафа паша (днес Свиленград) откъдето е действало I-во аеропланно отделение по време на Балканската война.

16. Христо Проданов е първият българин, покорил Еверест.

17. Четири планински върха в Пакистан носят български имена благодарение на Николай Петков, Дойчин Боянов и Михаил Михайлов.

18. Българинът Стамен Григоров е откривател на ваксината срещу туберкулоза.

19. През Априлското въстание четата, окупирала се в Дряновския манастир, наброяваща едва 200 души, успява да удържи хилядна турска армия в продължение на близо 10 дни. Сред предводителите й били Бачо Киро, поп Харитон и Петър Пармаков.

20. Вестник „Дейли телеграф“ определи Пловдив за петия най-стар град на света, който и днес съществува.

Източник: highviewart