Каква чаша да изберем според виното, което пием?

Чашата има огромно значение за начина, по който възприемаме дадено вино. Трудно обозрим обаче е световният пазар, който изобилства от различни марки и видове чаши. Всеки уважаващ себе си производител на стъклени изделия произвежда и такива за вино, които имат както базова, така и ексклузивна линия, обикновено разработена съвместно със световни  експерти.

Формата и обемът на чашата подчертават определени храктеристики от профила на виното и заедно с температурата на сервиране, играят решаваща роля за цялостното впечатление, което виното оставя у нас. Практиката познава прекалено много на брой случаи, в които вина не биват оценявани подобаващо заради погрешната чаша, в която са сервирани.

Добрата чаша за вино е от стъкло или от кристал, тънка, безцветна, прозрачна, без орнаменти, с фин ръб на балона и тънко, дълго столче. Пълни се на не повече от 1/3 от обема й, хваща се винаги за столчето и никога за балона (освен, че би оставило отпечатъци, което не е естетически издържано, това би стоплило виното).

Най-необходимите, но и абсолютно достатъчните видове чаши за вино са следните:

Чаша за бели, розета и леки червени винa:

Чаша за червени вина в стил „Бордо“ – купажи или чистортови вина от каберне совиньон, мерло, каберне фран, малбек, сира, рубин и др. –

Чаша за червени и бели вина в стол „Бургундия“ – пино ноар и бели вина, предимно, но не само от шардоне, в контакт с дъб:

Чаша за шампанско, известна като „флейта“ – една от актуалните дискусионни теми сред производители на чаши, сомелиери, дегустатори и собственици на заведения. През последните десет години има силна тенденция в тази чаша да се сервира главно просеко и друго не особено сложно пенливо вино, докато произвежданите по класическа технология пенливи вина (шампанско, кава, франчакорта и др.) да се сервират във винена чаша за шампанско с по-голям обем на балона:

За посветените ценители:

Чаша за десертно вино – въпрос на естетика е дали ще изберете

 или 

 

Чаша за порт:

 

Използваните илюстрации са от сайта на Riedel. Освен техните, на българския пазар могат да бъдат намерени чашите на следните редомирани производители: Luigi Bormioli, Lehmann, Schott, Spiegelau, Zalto.

Източник: viavinera