Екопечка на пелети харчи колкото крушка и не цапа въздуха

Екопечка на пелети, която не замърсява – това е най-доброто решение на проблема с въздуха в София, убедени са експертите. Пилотно общината ще раздаде уреди на социалнослаби семейства.

Загрижени столичани обаче вече успяха сами да се снабдят с иновативния отоплителен уред, който пази околната среда.

Откриваме такава пелетна камина в заведение на централна софийска уличка. Собственикът на кафенето я избира именно защото е еко. Освен това поддръжката и почистването ѝ са лесни и удобни. “А и дървата поскъпнаха, с пелети е много по-изгодно”, казва управителят г-н Атанасов.

“Харчи ток, колкото една стоватова крушка, което е нищо. Работи по цял ден. А в най-големите студове съм я оставял и цяла нощ”, допълва Атанасов.

Така си е спестил и хамалогията с цепене и пренасяне на дърва, която му се е налагала със старата печка. “Перфектна си е, аз съм много доволен, препоръчвам я на всеки.

Сама се пали, сама всичко си прави”,

радва се собственикът.

Той купува печката през октомври 2017 г. от Варна. Доставят я безплатно и дори пристига с подарък прахосмукачка за почистването ѝ.

Управлява се с дистанционно, което работи чрез интернет

Това топлещо екочудо струва 2000 лв. Но може да бъде закупено и на изплащане за 6 месеца. Така се падат по 300 лв. на месец. “Първоначалната инвестиция е по-висока, затова и много хора не могат да си я позволят, но пък след това става по-евтино”, разказва Атанасов. Има 2 г. гаранция.

Пълни се с пелети. Те се продават в чувалчета по 15 кг. Цената на тон пелети варира в зависимост от сезона – през зимата е 400 лв., през лятото пада и до 320 и 360 лв.

За 2 дни в заведението отива по едно чувалче, като печката може да побере 10 кг. Така за цялата зима е нужен 1 т пелети, обяснява управителят.

Освен умно конструирания уред за чистотата на въздуха от решаващо значение е и какво точно се гори, т.е. съставът на пелетите. Има избор между такива от бук, дъб, слънчоглед, царевица, чам. Като най-качествени мъжът изтъква тези от бук и дъб. Чамът пък е най-малко препоръчителен, защото заради съдържащата се в него смола понякога запушвал датчиците. Има вариант да се смесват няколко вида пелети, без да има вреда за уреда.

Камината се чисти 2-3 пъти седмично. “Вадя чекмедженцето и го изтупвам, няма пушек, от комина не излиза почти нищо”, разказва Атанасов.

Печката поддържа температура до 40 градуса. Тежи между 70 и 80 кг., като най-тежка е чугунената горелка.

Източник: 24 часа