Най-вкусния козунак без месене, който сме правили – Ултра лесна рецепта

Времето на великденските козунаци е близо! Ето една златна рецепта, която може да ви помогне да бъдете подготвени като дойде моментът, не да се чудите от коя рецепта, а сега да я изтренирате, пътк то козунаци не се ядат само на Великден, нали?!

Необходими продукти за тестото:

1 кг. брашно

600 мл. топло мляко

250 гр. захар

опаковка масло

2 пакетчета суха мая

6 жълтъка

200 гр. стафиди

1 ч. л. екстракт ванилия

1 ч. л. ромова есенция

портокалова и лимонова кора

1/2 чаена лъжичка сол

Необходими продукти за ореховия пълнеж:

6 белтъка

600 гр. смлени орехи

4 супени лъжици какао

200 гр. пудра захар

Приготвяне на тестото:

Разтворете маята в топло мляко, добавете 2 супени лъжици захар. Оставете за около 20 минути. Добавете останалата захар, ваниловата и ромовата есенция, разтопеното масло и сол.

Постепенно добавете пресятото брашно, стафидите и разбъркайте до получаване на хомогенна еластична маса (около 5 минути). Поставете тестото в голяма форма и го оставете в хладилника за една нощ или в продължение на 24 часа.

Извадете тестото от хладилника 30-50 минути преди печенето.

Приготвяне на пълнежа:

Разбийте белтъците (без захар и други добавки), докато получите пухкава маса. Добавете орехите, какаото и пудра захарта.
Разделете тестото на четири равни части. Намажете формата с мазнина, разточете двете части във формата на правоъгълници и ги намажете с половината от пълнежа. Всяко парче навийте на руло и след това ги усукайте.

Свържете краищата на козунака и намажете с разтопено масло. Направете същото с останалите две парчета тесто. Намажете козунаците със смес от жълтък и 2 супени лъжици мляко.

Оставете козунаците да почиват за около 1 час, докато не удвоят обема си. Намажете ги отново с разбит жълтък, поръсете със захар и сложете да се пекат във фурната за 40-45 минути при температура от 170 градуса. Проверете готовността с клечка за зъби.

Източник: За Жената