Традиционна гръцка шоколадова торта – Топ десерта на деня

Днешният ни десерт е традиционна гръцка шоколадова торта  . Всяка хапка от нея се топи в устата, защото е напоена с най-финия шоколад и сметана.

В рецептата няма мръсни трикове. Единственият проблем, с който могат да възникнат въпроси, е зехтинът . Поради високата цена на продукта, заменете го със същото количество слънчогледово или царевично масло.

В някои версии на рецептата, преди да се излее шоколадната глазура върху тортата, продуктът се напоява със захарен сироп с добавка на ароматен ликьор. Възможност за любителите на най-сладките десерти!

Съставки

какаов шоколад 200 гр.

Кафява захар 200 гр.

Пшенично брашно 120 гр.

Зехтин 160 мл.

Яйце 4 броя

бакпулвер или сода 1 супена лъжица.

орехи 120 гр.

сол 1 щипка

Тъмен шоколад 100 гр.

сметана 100 мл.

Подготовка:

Разтопете  шоколадът във водна баня. Добавете натрошени орехи, захар, зехтин. Разбъркайте. Добавете яйцата едно по едно, разбийте сместа до пухкава текстура. Добавете порция пресято брашно с бакпулвер. Разбъркайте внимателно с шпатула


Изсипете масата в намазнена форма. Печете на 180 градуса за 25-30 минути.


За заливката, разтопете тъмния шоколад на водна баня, налейте сметана. Разбърква се за една минута


Извадете тортата от фурната, нарежете на порции и покрийте със заливката.

Сервирайте шоколадова торта с лъжица крем-сладолед . В Гърция поставят на масата купа кисело мляко, за да играят с контраста на вкусовете. Във всеки случай ще бъдете възхитени от структурата и аромата на шоколад и орех! Ще се радваме, ако изпробвате рецептата и я споделите с приятели.

 

Източник: За Жената