Бръщен – едно родопско село, радващо се на детска глъч

​Село Бръщен е едно от малкото села в Родопите, които могат да се похвалят с детска глъч. Проблемът в Бръщен не е липсата на жители и подрастващи. Проблемът тук е малко по-различен. Тук липсват не децата, а техните родители, които притиснати от обстоятелствата и най-вече безработицата в района, биват принудени да оставят своите деца на бабите и дядовците и да тръгнат да дирят прехраната си извън пределите на нашата мила родина.

Селото се намира в близост до град Доспат, на около 16-тина километра от него. Попадащо на 1079 метра надморска височина, селото има едно огромно и безценно богатство – боровата гора, обграждаща го от всички страни.

Освен това, селото е горд стопанин и на една ценна културно-историческа забележителност – римски мост, запазен до голяма степен и до днес. В непосредствена близост до моста се намира и мястото, където граничарят Вергил Ваклинов намира своята смърт в престрелка с нарушители на държавната граница. Тук, в негова чест е изграден паметник, който да увековечи делото и трагичната му и нелепа смърт.

Районът, в който попада селото, освен че е изключително красив е и безкрайно благодатен. Той позволява хората да изкарват част от прехраната си, обработвайки богатите му почви.

В селото до известна степен се е запазил битът на родопчанина, който изкарвал хляба си с работа по нивите и отглеждане на млекодайни животни. Разбира се, обстоятелствата налагат жителите на Бръщен да се приспособят и към модерния начин на живот, тъй като внуците, които отглеждат с любов и грижа, най-често комуникират с родителите си чрес глобалната мрежа, която превърна света в едно голямо село – Интернет.

Източник: Родопчани