Болят ме ръцете и не мога да меся, но от няколко годни правя този козунак за Великден! Супер пухкав и много вкусен!

Готвите ли се за Великден? Ето една от изпитаните рецепти за вкусен и пухкав козунак.

Приготвянето на козунак си е истинско изкуство! Доста от нас пазят спомени от детството, свързани с приготвянето на козунак за Великден , когато на месенето и печенето му се отделяше цял ден. Мързеливия бърз козунак действително се приготвя много по-бързо и лесно от козунака на баба , но не му отстъпва по нищо! Единственото, което се изисква е да спазите точната рецептата, а след това ще се насладите на един козунак целият на шупли с невероятен вкус и аромат.

Необходими са ви следните продукти:

6 яйца, 300 гр. захар, 250 гр. разтопена мас, 260 мл. топло прясно мляко, 50 мл. ром (може да ползвате есенциа с аромат на ром)1 кубче жива мая (41 гр.) кора от един лимон (може да ползвате есенция с аромат на лимон )1 кг. брашно

За плънката:

100 гр филирани бадеми (може едро нарязани орехи вместо бадеми) 2супени лъжици захар 2 супени лъжици какао на прах, малко прясно мляко (1-2 супени лъжици ) шепа стафиди

За намазване:

1 жълтък,захар кристална за ръсене

Начин на приготвяне:

Разтворете маята в 100 мл. топла вода със 1 чаена лъжица захар и 1 супена лъжица брашно – да шупне.

Стоплете млякото и разбийте захарта в него.

Добавете яйцата, маста, настъргания лимон, алкохола и маята.

Изсипете брашното и разбъркайте всичко добре с лъжица или с бъркалките за тесто на миксера.

Получава се рядко тесто, но не добавяйте повече брашно нито грам. Тъй като, ще опечете не козунак, а просто един сладък хляб.

Оставете тестото поне за час-два на топло да втаса, необходимо е да удвои обема си.Пригответе си в купичка бадемите( орехите), какаото, захарта и стафидите.

Добавете 1-2 супени лъжици прясно мляко, за да се получи гъста кашичка.

С мазни ръце късайте топки от тестото и оформете правоъгълници, намажете с плънка,(както може да видите от снимките „стъпка по стъпка“) завийте на руло и увийте на фитили.

После ги сплетете по два или три – зависи от съда , в който ще печете. Поставете готовия козунак в намаслена тавичка. Изчакайте да втаса и намажете с разбитото яйце.

Отгоре декорирайте с бадеми( орехи) и задължително поръсете със захар. Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса, като първо отдолу на долен реотан около 15 минути, а после и на двата.

От тази смес получих общо 3 козунака 2 правоъгълни и 1 доста голям в кексова форма.

Източник: dnesbg