Родопска баба разкри тайната за крепкото здраве…

​Срещите със старите родопчани носят една несравнима топлота, едно усещане на спокойствие, за което всички ние в забързаното си ежедневие така бленуваме.

Често се учудваме, виждайки някоя възрастна родопска баба, радваща се на крепко здраве. Веднъж при една такава среща с една истинска родопчанка – чистосърдечна, мила, добра и въпреки над 70-годишната възраст изключително здрава, успяхме да се докоснем и до нейната тайна за това крепко здраве.

Подхващайки темата за живота, който ние младите водим днес и този, който те живеели, за предимствата и недостатъците на  „модерния живот“, стреса и проблемите, от които все повече се оплакваме, бабата ни даде един безценен съвет, една тайна, която твръди, че я е съхранила до днес.

Бабата не отрече, че и нейният живот бил изпълнен с трудности, с проблеми и какви ли не житейски изпитания. Всеки път обаче, когато животът изправял бабата пред проблем, тя избирала да не мисли за него, а нейното спасение била гората. Тръгвала на разходка в гората и оставяла проблемите си вкъщи.

Ако пък не можела да излезне сред природата, вместо да мисли за проблема си, започвала да си представя как се разхожда сред нея. Как посещава любимите си места.

Според възрастната родопчанка, когато човек позволи на проблемите да превземат ума му, той се разболява и изпада в депресия, която днес е толкова разпространена сред все по-младите хора.

Затова бабата и до днес избира да не се отдава на мисли за проблемите си, а ги замества с мисли за природата, за хубавите моменти или с една приятна разходка сред зеленината, простора и хубостта на Родопа, която несъмнено дава сили на човек.

Оказва се, че тази родопска баба много отдавна е направила откритието, за което днес все повече се говори, а именно за това, че природата наистина зарежда човек с положителна енергия, кара го да се чувства по-добре и е незаменимо средство при борбата със стреса, депресията и болестите на съвремието.

Източник: Родопчани