Различните народи имат свои ритуали, които изпълняват преди дълъг път. Ето 10 странни, забавни и полезни

Различните народи имат свои ритуали, които изпълняват преди заминаване

Някои са странни, други – забавни, трети – полезни.

1. Сенегал

В Сенегал никога не разкриват предварително плановете си, свързани с пътуване. Смята се, че това може да осуети пътешествието или да доведе до инцидент. Затова всичко се пази в абсолютна тайна. Единствено участниците в пътуването са посветени и знаят какво предстои.

2. Финландия

Ритуали, свързани с пътуване

Ако искате да случите на хубаво време, през нощта преди пътуването много внимавайте да не убиете случайно паяк. Това може да отприщи буреносните облаци в буквалния смисъл на думата.

3. Колумбия

Колумбийците си имат специален ритуал, който изпълняват на Нова година. Те излизат на кратка разходка с… празен куфар. Вярва се, че това ще предизвиква съдбата и тя ще прати куфара (съответно – вас) на пътешествия през новата година.

4. Русия

След като напълнят куфара с всичко необходимо, руснаците сядат за минута-две, за да си съберат мислите. Освен че гарантира успешно пътуване, това им помага и да не пропуснат нещо важно. Ако въпреки всичко се случи да забравят някоя важна вещ, те в никакъв случай не се връщат обратно, а се обаждат на близък човек, който има ключ от дома, за да я донесе. Връщането се счита за много лош късмет и предизвикване на Дявола.

5. Италия

Много стара италианска традиция е да се върже червен конец на ключа от входната врата, когато се заминава някъде. Смята се, че така домът ще бъде защитен от крадци или други опасности. А в южните части на Италия имат друг ритуал: там е прието да се даде пликче със сол на заминаващите, за да бъдат защитени от опасности.

6. Португалия

Винаги, когато тръгват на път, португалците пъхат в портфейла си и изображение на Свети Кристофър (Христофор). Той е смятан от католическата и православната църква за покровител на шофьори, пътници, моряци.

7. Китай

Китайците си имат специален, свещен талисман, който им гарантира успешното пътуване. Но трябва да бъде поставен в багажа, за да се задейства.

8. Мексико

Мексиканците се пазят да не разсипят сол или счупят огледало преди път, защото ще им донесе голямо нещастие. А за да направят пътуването приятно, те носят със себе си заешко краче, четирилистна детелина, подкова или друг амулет.

9. САЩ

Щастливо и безпроблемно пътуване американците си гарантират, като използват някои хитрости. Те излизат от дома винаги с десния крак, пише „Жуpнaл“. А ако пътуването е с кораб, то винаги разбиват в корпуса му бутилка шампанско, за да им върви по време на път. Много авиокомпании пък нямат 13 или 17 ред седалки (смята се, че във въздуха и числото 17 носи нещастие).

10. Испания

В Испания никога не тръгват на път във вторник, защото се смята за лош ден. Може би защото вторник е ден на Марс – бога на войната, и това се свързва с катаклизми и бедствия.

Източник: po-krasivi