Какъв е големият проблем на Супер Лигата

Какво толкова беше лошото на Европейската Супер Лига, която много политици, спортни организации и фенове заклеймиха? Ако все пак сте пропуснали за какво става въпрос. Това е идея за обединение на 12 от най-големите футболни отбори в Европа в един общ грандиозен турнир. На практика той иска да е алтернатива на класическата Шампионска лига.

Основната разлика между двете е и основният проблем

В новото състезание тези 12 отбора основатели ще имат място в него на практика вечно, без квалификации, без оглед на класирането в националните първенства. Просто, защото са основатели на лигата. Дори да претърпят пълен крах на всички останали нива, те ще продължат да играят в Супер лигата. Ще има и няколко отбора, които ще влизат с класиране, но това въобще не го прави по-честно. Направи своята Palmsbet регистрация, за да държиш всичко под контрол.

Идеята на футбола и на всеки спорт като цяло е, че за всеки провал има последствия, а всеки успех е възнаграден

При съществуването на един или повече такива турнири, какво значение ще има, че на национално ниво един от отборите не е на място, което е квалифициращо по принцип – на върха в таблицата? Или пък, ако този отбор е много надолу? В Шампионската лига, в Лига Европа, това значи, че този отбор ще си понесе последствията и няма да играе в европейските турнири. Какъв е смисъла, ако няма последствия? Футболът без изпадане е като сапунена опера, в която няма несподелена любов. Няма логика и цели.

Това, на което разчитат собствениците на тези 12 клуба е, че те имат много голяма глобална фенбаза. И че феновете по света ще компенсират загубите на местно ниво чрез световно излъчване на срещите, което ще се гледа от десетки и стотици милиони. Това е публиката за сапунените опери без сълзливи любовни афери.

И се оказа, че те бъркат много

Съждението на основателите на Супер лигата, че хора от Малайзия, Замбия, САЩ, Китай, ОАЕ и къде ли не ще гледат щастливо мачове без наказания, много бързо срещна голям отпор. Да, от една страна е страхотно, че ще гледаш само дербита като Реал Мадрид – Арсенал, Ливърпул срещу Ювентус и т.н. Но това вече няма да са грандовете, които познаваме и, които сме обикнали в добро и лошо. Въпреки всичко, ти можеш да се възползваш от ситуацията като направиш регистрация в PalmsBet.

От една страна имаме напорът на глобализацията да изземе възможно най-много контрол. От другата страна имаме феновете, имаме политици, имаме спортни дейци, които се борят срещу този напор.

Всички ние трябва да се запитаме дали за нас това е някаква революционна промяна, или пък е нещо, което ще остави много хора отзад? Масовото мнение е, че трябва да се опитаме да запазим европейския спорт във вида му, в който е сега. Трудно ще е да задържим силата и влиянието му под риска на големите корпорации, които искат да превърнат спорта в продукт не на състезанието, а на ентъртеймънт индустрията. И може да се окаже, че това е важно не само за спорта.