Какво ще се случи, с нас ако всеки ден ядем по една супена лъжица мед с канела?

Хората са запознати с меда и канелата от дълго време. Медът никога не се разваля, а канелата преди хиляда години е била дарявана като подарък на всеки император. Сега, те са на разположение за всички.
Останете здрави!

1. Предотвратява стареенето

Свободните радикали (оксиданти) агресивно окисляват и унищожават тъканните клетки на организма. Това води до преждевременно стареене и болести. Антиоксидантите неутрализират свободните радикали и забавят тези процеси.

  • Медът съдържа феноли, флавоноиди и органични киселини. Всички те са мощни антиоксиданти.
  • Полифенолите в канелата, също са мощни антиоксиданти. Канелата е спечелила 26 в проучване на подправките по броя им антиоксиданти, като дори оставя след себе си чесънът и риганът.

2. Подобряване на сърдечната функция

Медът и канелата, идват на помощ за предотвратяването на сърдечно-съдови заболявания – най-честата причина за смърт по света.

  • Медът увеличава притока на кръв към сърцето, което е и причината за разширяването на артериите. Антиоксидантите съдържащи се в него, помагат за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци – тромби, които често водят до инфаркти и инсулти.
  • Канелата намалява „лошия холестерол” (този, който се образува по стенита на кръвоносните съдове атеросклеротични плаки) и „добрия” холестерол се увеличава.

Добавете няколко супени лъжици канела на прах в един буркан с мед, разбъркайте и хапвайте всяка сутрин с филия хляб или бисквити.

3. Борба срещу бактериалните инфекции

И медът и канелата имат антибактериален ефект, поради тази причина сместа може да се използва не само за простудни заболявания, но и за други инфекциозни заболявания, като бъбречни инфекции и за пикочния мехур.

  • Мед – естествен антибиотик. От древни времена той е бил използван за дезинфекция на рани. Медът унищожава бактериите чрез протеин дефензин – 1 и оксидаза екзим глюкоза.
  • Канелата има антибактериално, противогъбично и противовъзпалително действие. В канелата се съдържа специалното вещество – канелен алдехид, отговорно не само за нейния невероятен аромат, но и за нейните полезни свойства.

4. Помага за отслабване

Неможем да твърдъм, че само с мед и канела ще придобиете фугира като на модел, но ако сте си поставили тази цел и комбинирате сместа с упражнения и правилно хранене, ще отслабнете много по-бързо.

  • Заменете захарта с мед. Умерената консумация на мед ще намали броя на калориите. В допълнение, рафинираната захар причинява глюкозна прилив на кръв, и след това рязко намаляне. Разликите на глюкозата водят до емоционална нестабилност, както и до излишно развитие на инсулин. Медът бавно се абсорбира в кръвния поток.
  • Канелата намалява нивото на кръвната захар и повишава чувствителността към инсулин, който е отговорен за метаболизма. По този начин тя допринася за ускоряване на метаболизма и глюкозата се превръща в енергия, а не в мазнини.

Изпийте една чаша вода с добавени в нея 1 ч.л мед и половин ч.л. канела 30 минути преди закуска и половин час преди лягане.

5. Понижава кръвната захар

Високите нива на кръвната захар могат да доведат до различни заболявания, включително ендокринни заболявания  като захарен диабет.

  • Доказано е, че медът може да намали нивата на глюкозата. Само 17 % от меда е вода. Всичко останало е захари, включително глюкоза и фруктоза. Те се усвояват лесно от организма, без да причиняват рязко увеличаване на кръвната захар, така че, диабетиците могат да ядат мед.
  • Канелата също намаля нивата на кръвната захар. Това е доказано чрез проучвания, проведени при здрави доброволци, както и хора с диабет. Разбира се, канелата не е лекарство, но е полезна хранителна добавка.

Медът по магазините, често се разрежда със захар, брашно и нишесте, затова си купувайте мед от надеждни купувачи, които могат да ви гарантират за неговата чистота.
Купувайте не канела, а канелени пръчици, така е по-лесно да различите истинската канела.
Не е препоръчително да се дава мед на деца под 2 годишна възраст, поради риска от ботулизъм.

Източник: cluborfei