Могъщ е, защото има 12 пъти повече антиоксиданти от портокала и 42 пъти повече от ябълката

Риганът (или „Радостта на планината“) е почитан като символ на щастието от древните гърци и римляни поради превъзходния му аромат като подправка и проверените му през вековете лечебни свойства. Това е многогодишно тревисто растение, растящо из храсталаци по каменливи хълмисти и планински места докъм 1600 м надморска височина.

Съдържа изумително богата гама от фитохимикали (лeтливи мacлa, тaнини, гopчиви cъcтaвĸи, aнтoциaни, флaвoни, пoлифeнoл ĸapбoĸcилни ĸиceлини и пpoизвoдни, тepпeнoви cъeдинeния, минepaлни cъcтaвĸи – микроелементи, цялата гама витамини, мазнини, въглехидрати, стероли, аминокиселини), които го правят изключително ефективен антиоксидант, укрепващ неимоверно имунната система. Неговият антиоксидантен капацитет е оценен невероятно високо – той е съответно 12 и 42 пъти по-висок от този на портокала и на ябълката!

Антиоксидантните съединения взаимодействат със свободните радикали и ги неутрализират; по този начин рискът от рак се свежда до минимум, а процесите на стареене се забавят забележимо.

От друга страна, ригънът има силен антимикробен ефект и унищожава хранителни патогени и супер бактерии, развили се в организма. Антивирусната му активност се проявява, за да облекчи симптомите при инфекции на горните дихателни пътища, дължащи се на настинки и грип (спомага за отхрачването и стимулира изпотяването – като режим на детоксикация). Съдържа веществото бета кариофилен, инхибиращо възпалението на тъканите, което прави билката изключително ефективна за лечение на остеопороза, атеросклероза и метаболитен синдром.

Използва се като чай и в комбинация с други билки, а за подправка – в умерени количества към салати и ястия с месо. В резюме, служи за предотвратяване и противодействие на: простуди, бронхит, алергии,хронична умора, силни болки (главоболие, болки в ушите), менструални спазми, вътрешни паразити, акне и премахване на пъпки, репелент срещу насекоми, сърдечни заболявания, зъбна хигиена. При това положение горещо ви препоръчваме да си наберете от тази вълшебна билка през месеците на нейния цъфтеж – от юни до август.

Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Източник: vsyakajena