За жалост никой не се е измъкнал жив от живота. НО има 10 медицински правила да оцелееш по-дълго време! Ето ги

Д-р Сотир Марчев е началник на Кардиологичното отделение в “Пета градска болница“ в София. Завършил е английската гимназия със златен медал и медицина с отличен успех. Първата му специалност е „вътрешни болести“, а втората „кардиология“. През 2008 година д-р Марчев завършва магистратура по “бизнес администрация и здравен мениджмънт” в УНСС.

Специализирал е „ехокардиография“ във Виена към Европейското кардиологично дружество и „кардиология“ в Университетска болница в Осака, Япония. Регистира първата медицинска интернет-страница в България и има над 70 научни публикации и 9 книги в областта на кардиологията, вътрешните болести и общата медицина.

– По статистика България е на едно от първите места в света по смъртност от сърдечносъдови заболявания. Каква е причината?

– Аз съм действащ доктор и се занимавам с реалната практика. Пикасо е казвал: „Много е тъпо да ходиш на сбирки на критици. Там говорят глупости – за тенденции, за стилове, за мода, за концепции. Хубаво е да ходиш на сбирка на художници. Там говорят къде можеш да си купиш хубава боя, къде се намират хубави рамки и други полезни неща“. На мен, като човек от занаята, и през ум не ми е минавало да излекувам целокупния български народ.

Моята работа е, като дойде човек при мен, да му кажа как да оцелее. За статистика какво да говорим – ако нещо ви се случи на вас самата, то е 100%. Мога да ви дам съвети в областта на вашето лично оцеляване, но не и как да оцелее България. Аз лекувам конкретни хора и се опитвам да помогна на конкретен човек.

– Каква рецепта за оцеляване ще ми препоръчате тогава?

– Ако вземем за пример компютърните игри, всяка игра има определени правила. Ако ги спазваш, ще стигнеш до края. В някои от игрите примерно, като видиш полицай, трябва да стреляш. За да оцелееш в живота, трябва да спазваш не повече от десетина медицински правила. Знаем, че от живота никой не се е измъкнал жив. Рано или късно, всеки е умрял, но нашата цел е да отдалечим това във времето. Има хора, които мислят не толкова за продължителността на живота, колкото за дълбочината му. Нашите, докторските съвети, са за онези, които ги интересува и продължителността.

Първото правило гласи – всеки човек трябва да си знае колко му е кръвното и ако му е високо, да си го лекува. Ние искаме кръвното да е под 140 на 90. За диабетиците – под 130 на 80. Второ правило – всеки разумен човек, прехвърлил христовата възраст, трябва да знае колко му е холестеролът и ако е висок, да си го лекува, а ако е в нормални граници, след 1 година да си го провери пак. Нормата за холестерол е 5, лесно се помни.

Табло със съвети как да се опазим от сърдечно-съдови заболявания пред кабинета на д-р Марчев. Снимка: авторката

– За недостигналите христовата възраст – какво е холестерол?

– Това са мазнините, които циркулират в кръвта. Една част от тях се синтезират вътре в нас. Другите идват с храната, която ядем. Някои може да ядат много мазно и затова да имат висок холестерол. Други може изобщо да не хапват мазно, но черният им дроб да синтезира много холестерол.

По поречието на река Амазонка има племена, които живеят първобитно. Техният холестерол е нисък, защото като тръгнат да гонят някое животно, не винаги успяват да го стигнат и да го убият. Те ядат сравнително малко животинска храна, полагат големи усилия да си я набавят и нямат атеросклероза. Когато човек си купува месото от магазина, без да е търчал да го гони, докато е било живо, холестеролът се покачва. Това е следствие от начина на живот, затова атеросклерозата е болест на съвременното общество. Холестеролът се отлага по стените на съдовете и ги запушва.

– Кажете за полезния холестерол?

– Има два вида холестерол – добър и лош. Лошият е в кръвта, защото е тръгнал да се отлага по съдовете и да ги запушва. Добрият холестерол е тръгнал към черния дроб, за да се превърне в жлъчни киселини и оттам да се изхвърли в червата и да ни напусне. Както навремето американските завоеватели са казвали, че добрият индианец е мъртвият индианец, така и добрият холестерол е този, който си отива от нас и ни напуска.

– Кои други лесни за запомняне числа имат връзка с оцеляването?

– Нормите са от 1 до 6 най-общо казано, без четворката. На всеки кръвната захар трябва да е под 6, холестеролът да е под 5, прескачаме 4, лошият холестерол трябва да е под 3, триглицеридите (това са едни други мазнини) да са под 2, а добрият холестерол да е над 1.

– Как да си следим тези показатели?

– Когато човек дава кръв, от едно и също количество са изследват всички изброени показатели. Тоест, един интелигентен човек след христова възраст трябва да се прежали поне веднъж годишно да даде кръв. Разбира се, за част от хората това е голяма жертва. Както баща ми казваше: „Урина давам – кръв не давам!“, но това си е въпрос на лично решение.

– Дотук имаме три правила за оцеляване – да си следим кръвното, кръвната захар и холестерола. Кои са другите?

– Четвъртото е, че човек трябва да има хипотеза колко тежи и ако теглото му е над нормата, да направи каквото може за отслабването си. За ориентир може да се използва най-простата формула, според която теглото трябва да отговаря на ръста в сантиметри минус 100. Здравословното тегло не е това, което го дават по Фешън ТВ. То не се определя от модните канали и тенденции.

По света има здравноосигурителни и здравнозастрахователни дружества с дълга история. Преди да застраховат някого, те му мерят теглото. Колкото е по-дебел, толкова по-голям риск има да плати по-висока такса. Като вземем архивите на старите британски животозастрахователни дружества примерно, там се знае кой колко е тежал и кога са изплатили на наследниците му застраховката, че е умрял. Оттам ние знаем кое е здравословното тегло, с което живееш най-дълго. То е доста повечко от това на манекенките по Фешън ТВ, но все пак ръстът минус 100 дава приблизителна ориентация. Въпросът е да не отива много нагоре. Тогава човек трябва да вземе мерки да го регулира.

Д-р Сотир Марчев. Снимка: авторката

– Чрез спорт, чрез глад или с комбинация от двете?

– Това е следващото правило. Човек да се движи. В повечето дни от седмицата трябва да има най-малко 45 минути умерено по степен физическо натоварване. Под умерено се разбира да дишаме дълбоко, но все още да можем да говорим. От лекото натоварване 45 минути не стигат.

Него трябва поне половин ден да го практикуваш, за да има здравна полза. Големите натоварвания са по-добри за здравето от умерените, но там има риск да скъсаш мускулно влакно, да си счупиш кост, да настъпи някаква травма. Затова сме си харесали като най-безопасно умереното натоварване по 45 минути на ден. Постига се чрез каране на колело, плуване, бързо ходене. Не е задължително тези 45 минути да са непрекъснати. Може един път 30, след това 15 минути.

– Във фитнеса умерено ли е натоварването?

– От теб зависи. По принцип гоним пулс до 200 минус годините. Тогава е умерено. Като се надхвърли този пулс, натоварването си е сериозно. Това важи за възрастните хора. За децата се иска 1 час физическо натоварване всеки ден. Те трябва да се движат повече. Сега за първи път в човешката история децата са по цял ден пред компютъра, пред телевизора, пред видеото и се движат по-малко от родителите си.

Родителите по навик все още ходят на фитнес, бягат, а децата нямат такива мераци. Но Дядо Господ е направил нашето тяло за всекидневно натоварване. Само в събота и неделя категорично не стига.

– Цигарите обезсмислят ли физическите усилия?

– Махнете цигарите! Няма майтап – наистина убиват. Това, че не са забранени от закона, не значи, че са безвредни. Тютюневото растение произвежда никотин, за да убива бубулечките, които се опитват да го ядат. Тоест, никотинът е създаден от природата, за да убива животните. Голяма глупост е да го пушиш. То да беше само единият никотин – лесно. Въпросът е, че тютюневото растение селективно извлича тежките метали от почвата и ги натрупва в листата. Затова добри райони за производство на тютюн са Благоевградският регион, долината на река Струма, на Места.

Ако тръгнете по долината на Струма, ще видите, че земята е червеникава поради високото съдържание на железни соли и тежки метали. Пушачът поема всички тежки метали, извлечени в листата на тютюневото растение и активирани от огънчето. Знаете ли как се обеззаразява районът на Чернобил? Сади се тютюн, който след това се унищожава. Няма друго растение, което да извлича повече тежките метали от почвата от тютюна. Така че, човек да пуши цигари е голяма глупост.

– Някои казват: „Аз пуша малко“ или „Пуша само пури“.

– Най-големите бели, които се случват на мои пациенти, все се случват на тези, дето пушат по малко. Няма минимална доза, под която цигарите да са безвредни. Дори пасивното пушене е вредно, камо ли активното, макар и по малко. Всякакви извинения от рода на: „Аз пуша леки цигари, аз пуша женски цигари“ са маркетингови трикове на производителя. Нищо не помага. Трябва просто да не се пуши. Това убива.

Навремето имаше масова приватизация. Аз си купих акции на „Благоевград БТ“, защото бях сигурен, че нашите цигари имат върли фенове и досега не съм се излъгал. Българинът пуши, та дим се вдига, но това не е верният път. Човек най-добре да откаже цигарите отведнъж, рязко, с инат. Всякакви хапчета и подобни, вършат по-малко работа от чистия инат. Една сутрин човек става, спира цигарите и толкова. Който ги е намалил, рано или късно си е върнал старата бройка. Трябва отведнъж.

– Вярно ли е, че алкохолът в малки количества е полезен за сърцето?

– Нашата концепция е, че който не пие, не го караме да почва. Който пие много, трябва да намали. Който пие малко, може засега да задържи. По отношение на сърцето ниските дози алкохол са колкото полезни, толкова и вредни. Но това е само за сърцето. Обаче някои хора имат стомашно-чревни проблеми.

Да не забравяме, че алкохолът причинява и рак на гърдата при жената. Той е канцерогенен и може да причини рак на всичко, през което мине – хранопровод, стомах, черен дроб, черва. Ако някой от роднините ти (не дай си, Боже!), е заболял от рак, особено на стомашно-чревния тракт или на гърдата, да пиеш, макар и малко, е голяма идиотщина. Поради това съвременната кардиология позволява на сърдечноболните до две питиета дневно, а на жената – до едно питие, защото там причинява и рак на гърдата.

– Вярно ли е, че е вредно да се спортува сутрин – тялото още не се е разбудило, сърцето работи в спокоен режим и като се натовари рязко, много се стресира?

– Докато бях трудовак в централния кеч, един циганин се събужда веднъж и казва: „Ейии, дано да нема вода!“. „Защо бе?“ – го питам аз. „Ако нема вода, нема да се измия, ‘щото нема вода. А ако има вода, нема да се измия, ‘щото ме мързи“. Та така и с човека, който го мързи да се раздвижи. Той ще си намери хиляда оправдания – на един му е рано, на друг му е късно, на трети му е далече, четвърти няма време…

– Звучи логично сърцето да се стресира, ако го натовариш веднага след събуждане?

– Всеки повод човек да се откаже от спорт, е лош. Всеки повод да имате физическо натоварване, е добър. По-добре ходете сутрин на фитнес, тичайте и спортувайте, отколкото да не го правите. Древните гърци са казали – познай себе си. Разбери кой си ти, какво те кефи, кое се вписва в твоя режим и прави това.

Аз като имах повече време сутрин, ходех да плувам. Кефеше ме. Но друг сутрин не може името да си каже, без да е изпил 10 кафета, камо ли да ходи да спортува. За него е подходящо вечер примерно. Познай себе си. Виж какво ти пасва на вътрешния режим и живей в унисон със себе си. Няма значение какво е казал някой приятел на своя приятел за физическото натоварване сутрин.

– Когато кръвното налягане на човек е с близки граници, това опасно ли е?

– Българинът го е страх от три неща – да не се мине, да не настине и да не му се изравнят стойностите на кръвното. Третият от тези страхове е неоснователен. Кръвта не се движи от „горното“ към „долното“. Това не е някакъв електродвижещ градиент, а мярка за неравномерността на кръвотока на едно и също място. Когато удари сърцето, в този момент е максималното налягане. До следващия удар, то постепенно пада.

Най-ниската стойност е преди следващия удар. По тази причина, колкото човек е по-здрав, толкова кръвотокът му е по-равномерен и разликата между границите на кръвното му е по-малка. Колкото човек е по-болен, толкова разликата е по-голяма. Така че, обратно на този стар български страх, нас – кардиолозите, ни е страх от обратното. Голямата пулсова разлика е по-лоша и обикновено е неблагоприятен прогностичен белег. Тя означава голяма пулсова вълна, която изведнъж идва и повишава рязко налягането. Както внезапно пуснат язовир може да помете нещо по пътя си, така и голямата пулсова вълна уврежда стените на кръвоносните съдове повече, от малката пулсова амплитуда.

– Все пак хората твърдят, че им става много лошо като им се съберат границите на кръвното?

– Това не е от събирането на границите. Ако един човек се оплаква, че кръвното му е примерно 140 на 120, границата е малка, но проблемите идват от това, че долната граница е станала висока. Вместо 90, тя е 120 и човекът всъщност има хипертонична криза. Това се лекува с лекарства за сваляне на кръвното. Друг примерно има  разлика 70 на 50. Проблемът не е, че разликата е малка, а че горната граница е паднала много – до 70, тоест той има прекалено ниско кръвно. С други думи, не се страхувайте от малката разлика, тя е хубава.

– Вярно ли е, че хората с ниско кръвно живеят по-дълго?

– Да. Кръвното и пулсът са нещо като оборотите на двигателя на колата. На колкото по-ниски обороти караш, толкова тя е по-маломощна, по-бавно набира, по-малко се изкачва, но животът на двигателя е по-дълъг. И обратното – на колкото по-високи обороти караш колата, толкова тя е по-мощна и бърза, но двигателят се разваля и се износва по-бързо. Същото е с хората. Обикновено дълголетниците имат нисък пулс и ниско кръвно.

– Опасни ли са за сърцето честите сексуални контакти в напреднала възраст?

– Не, това е поредното неправилно схващане. По принцип съдовете, които захранват половия член и тези, които захранват сърцето, са от един калибър и имат сходно повлияване от външните фактори и от лекарствата. Добрата сексуална функция говори, че най-вероятно и сърцето е добре. Както и обратното – много често сърдечните проблеми са предшествани от проблеми с ерекцията. Съветваме хората, които са прекарали инфаркт, първите 20-30 дена след инфаркта да не практикуват извънсемеен секс. Той е по-емоционално натоварващ и опасен за сърцето. Семейният секс е друго нещо – той е нещо обичайно и по време на него няма сърдечно-съдови инциденти.

Източник: e-vestnik