Задължиттелно! 10 ястия, които всяка родопчанката трябва да умее да приготвя!

Предлагаме една класация на най-популярните ястия, които се поднасят на родопската трапеза и които се приготвят с лекота от голяма част от коренните жители на Орфеевата планина. Тези рецепти са се съхранили в народната памет, предавайки се през поколенията.

Популярна е фразата „Балканът пази своите тайни“. Вероятно това е и причината въпросните ястия да се приготвят по различен начин в отделните краища на планината. Голяма част от кулинарите, споделяйки рецептите на тези автентични ястия, скриват някоя от съставките, която придава специфичния вкус. В това се крие енигматичността на родопските ястия. Но от друга страна по този начин се получават много вариации, които обогатяват ястието.

И в крайна сметка родопските традиционни специалитети навсякъде са харесвани и предпочитани както от родопчани, така и от гости и туристи на планината.

Ето я и нашата класацията:

10. Копривена чорба. Това е най-приготвяното ястие в пролетния сезон. Дали ще се сготви с картофи или ориз, ястието е изключително вкусно, а заради съставките на копривата е и много полезно за човешкия организъм.

9. Кешкек. Това е едно много специфично ястие, което се приготвя с грухана пшеница и телешко месо. Резултатът е впечатляващ- сякаш се яде разтопен кашкавал. В смилянския край и в рудоземските села Витина и Поляна е един от най-популярните традиционни специалитети. За това ястие няма сезон- приготвя се целогодишно, но изисква голямо майсторство от страна на кулинара

8. Сарми. Те не са само родопско ястие, но са една от предпочитаните храни в планината. Със зелеви или лозови листа, те са изключително вкусни и предпочитани от родопчани.

7. Колаци, катми, мекици. Голяма част от родопчанките са майстори в приготвянето на поредното изкушение, на което се отдават родопчани. С домашно сладко, кисело мляко или пчелен мед, тези три храни са изключително вкусни.

6. Смилянски фасул. Приготвянето на това ястие също си има специална технология, в която са просветени родопчанките. А подправките, които се добавят към ястието, го правят неустоимо.

5. Шкембе и дреболии. По време на Гергьовден и Байрам, а и не само тогава, мъжката част от родопското население обича да консумира агнешки дреболийки. Печени или варени, тяхното приговяне изисква много време и голямо майсторство. Един от специалитетите е пълненото шкембе с ориз, дробчета и зеленчуци. Трудоемко е, но усилията си струват, при вида на доволните мъжки физиономии след консумацията на това холестеролно изкушение.

4. Пита. Дали ще бъде пшенична или царевична, тя се превръща в един от задължителните компоненти в родопската трапеза. Но посветени в тайната на приготвянето на пухкава пита са предимно по-възрастните родопчанки. Затоваи всеки се хвали, че обича питките на мама и баба.

В топ 3 на ястията, приготвянето на които трябва да умее родопчанката, поставихме:

3. Пареник. И тук вариантите са много- с лук, яйца или месо. Но успешността на ястието е гарантирана само ако домакията е била свидетел на това как нейната баба или майка са се трудили над печката. На първ поглед изглежда елементарно ястие, но в процес на приготвянето се установява, че това съвсем не е така. Само с опита се стига до съвършенство.

2. Трахна. Истинският вкус на това ястие се добива само в домовете на възрастните родопчанки, които през годините са усвоили успешния начин на приготвянето на това кулинарно изкушение. Може би затова всички, намиращи се извън пределите на Родопите, копнеят за това ястие и при завръщането си от гурбет, или в сесиите, когато студентите се прибират да учат вкъщи, те поръчват на техните баби да им сготвят от вкусната гозба.

1. Пататник. Лауреатът на родопките ястия. Разточените кори, родопските картофи и опияняващата топлина на печката на дърва, на която се приготвя пататникът са любими на всички родопчани, а комбинацията на ястието с домашно кисело мляко доставя блаженство на всеки, докоснал се до тази опияняваща атмосфера.

Източник: Родопчани