Германия се отървава от старите дизели: Колко точно се изкупиха в България?

Износът на стари дизелови автомобили от Германия през текущата година е скочил с над 20%, до 239 541 автомобила. Това съобщиха анализаторите от отдела за приложна логистика към Университета по приложни науки „Вюрцбург-Швайнфурт“, подготвили изследването на пазара заедно с Асоциацията на европейския бизнес, пише auto.blitz.bg.

Рязко са се увеличили доставките на въпросните коли в Украйна (+136%), на второ място се нарежда Хърватия с ръст от 89,6%, а на трето място се нареждат България (+27,7%) и Румъния (+26,8%). Анализаторите се базират на данните от Федералното статистическо управление на Германия, пише Automobilwoche.

След скандала с дизела и намаляването на популярността на дизеловите автомобили за Германия става все по-трудно да реализира тези коли и на вътрешния пазар. Интересът към тях отслабва, дилърите съобщават за намаляване на цените, затова експортните доставки ще се увеличават и в бъдеше.

„Освен страните от ЕС: Хърватия, Словения, България и Румъния, старите дизели се изпращат още в Украйна, видимо, заради правилата за свободен внос и относително ниските мита за коли втора употреба на автомобили от ЕС от 7.3%“, смята Кристиан Киле, професор в отдела за приложна логистика в германския университет. Той отбелязва, че в по-слабо развитите европейски страни дизеловите автомобили от Германия представляват сериозен интерес за шофьорите преди всичко заради много ниските цени.

Киле също отбелязва, че става дума именно за поддържани автомобили „с мръсни“ изгорели газове. Съвременните и „подобрени“ дизелови коли намират клиенти на по-взискателните пазари на Испания, Австрия и Франция.

Трябва да се отбележи, че към пазарите с висока техническа грамотност износът на дизелова техника от Германия намалява. Например в Норвегия доставките са спаднали с 26.6%, в Швейцария с 19.7%, а във Финландия с 9%.

Източник: Petel