Евтини начини, с които да върнем живота на старите дрехи

Петното върху любимата ни блуза, пуловерът, който се е свил, ризата, която е избледняла… Все проблеми, които са ни до болка познати. В такива моменти обикновено примирено вдигаме ръце, но опитните домакини знаят някои трикове, с които могат да вдъхнат живот на старите и захабени дрехи и аксесоари.

Днес сме подбрали някои от най-полезните им съвети и се надяваме да ви свършат работа един ден. Вижте ги в нашата галерия.

1. Срещу мръсотията върху велура

Най-добре е да почистите велурените обувки със специална четка за велур или с друга деликатна четка. Ако става дума за кал – изчакайте тя да изсъхне, преди да изчеткате обувката, иначе ще замажете положението и обувките ви ще се оцветят. Ако обувките ви са мокри, можете да изсмучете влагата с обикновена гъбичка. Ако петното е изключително упорито, може да изтъркате обувката с тел за миене на съдове. Имайте предвид, че телта е доста груба и може да изтърка част от велура, затова прибягвайте до този метод само в крайни случаи. Може да ви се наложи и да изтъркате и останалата част от обувката, за да изглежда равномерно.

2. Срещу падащия цип

С течение на времето ципът може да стане по-хлабав (особено ако е на панталони) и да започне сам да се откопчава. Ако не искате това да става, нанесете малко безцветен лак или лак за коса върху зъбчетата, това ще направи откопчаването по-трудно.

3. Срещу миришещите обувки

Обикновено неприятната миризма се причинява от бактерия, която се активизира от потта. Можете да изпробвате няколко метода. Първо, ако обувките са мокри, сложете ги да изсъхнат на слънце – слънчевата светлина убива повечето бактерии. Второ, натъркайте вътрешността на обувките със спирт, който ще убие бактериите. Спиртът ще се изпари доста бързо, не се притеснявайте. И трето, можете да сложите кори от лимон или портокал в обувките за през нощта. На сутринта със сигурност ще миришат много по-приятно. Някои хора препоръчват да сложите и обувките във фризера, защото студът ще убие бактериите, но методът не е трайно ефективен.

4. Срещу петната от дезодорант

Ако използвате дезодорант, той може да остави бели петна върху тъмните дрехи. Достатъчно е да забършете петното с обикновена мокра кърпичка.

5. Как да запазим цвета

Доста цветни дрехи избледняват след няколко изпирания. За да запазите цвета по-дълго, може да използвате бял оцет или обикновена сол. Оцетът е подходящ за синтетични тъкани, а 2-3 лъжици сол към праха за пране предотвратяват изпускането на цвят и по този начин дрехите остават ярки по-дълго.

6. Срещу боцкащите пуловери

Вълнените пуловери са много топли, но обикновено боцкат, а това никак не е приятно. Ето какво да направите, ако положението е много зле: Смесете студена вода и няколко лъжици бял оцет. Обърнете пуловера с лицевата страна навътре и го потопете в сместа. След това го изцедете, но без да го изстисквате и усуквате. Докато е още влажен, нанесете върху вътрешната му страна балсам за коса. Изчакайте 30 минути и изплакнете балсама със студена вода. Подсушете го с кърпа и го оставете да изсъхне. Щом е напълно сух, сложете го в голям плик с цип и го пъхнете във фризера. След като го размразите на сутринта, пуловерът вече няма да боцка.

7. Как да върнем белия цвят

Борната киселина може да премахне жълтите петна и да направи бельото отново бяло. Необходими са ви 60 грама борна киселина за 4 литра вода. Накиснете бельото за 2 часа. Препоръчва се да не използвате този метод твърде често.

8. Срещу статичното електричество

Някои материи се лепят по кожата заради статичното електричество. За да предотвратите този ефект, трябва да държите тези дрехи на метални закачалки или преди да облечете блузата, да преминете с метален предмет по нея, за да оберете електричеството.

9. Срещу петната от плодове

Този простичък трик работи само ако петното е съвсем прясно – леко подсушете петното, за да премахнете излишната течност. След това обърнете блузата с лицевата страна навътре и отгоре излейте гореща вода, докато петното не се махне. Окачете блузата на слънце.

10. Срещу петната от моторно масло

Етеричните масла могат да премахнат петната от моторно масло. Вземете два памучни тампона. Поставете единия под петното, а другия напоете с етерично масло и с него разтъркайте петното от масло. Ако петното не се махне веднага, пробвайте пак. След това изперете дрехата.

11. Срещу миризмата на плесен

Ако дълго време не сте ползвали някакви дрехи и от тях се носи неприятна миризма на застояло и плесен, направете смес от алкохол и вода в съотношение 1:2. Изсипете сместа в бутилка с пръскалка и хубаво напръскайте дрехите. Алкохолът ще убие бактериите и плесента.

12. При оцветени дрехи

Калиевият перманганат може да ви помогне, ако някоя бяла дреха е попаднала в цветното пране. Трябва да разтворите 3-5 кристала калиев перманганат в чаша вода (разтворът трябва да има светлорозов цвят). След това излейте разтвора в 9 литра гореща вода и добавете 1/3 от настърган сапун. Оставете белите дрехи в този разтвор в продължение на 50 минути и после ги изперете както обикновено.

13. При свити дрехи

Този метод е много подходящ за плетени блузи, които са се свили. Добавете малко бебешки шампоан или балсам за коса в топла вода. Можете също да добавите и омекотител за тъкани. Накиснете свилата се дреха в този разтвор за поне 30 минути.

14. При петна от ютия

Ако ютията ви е изцапала някоя дреха, трябва да действате бързо. Или веднага трябва да изперете дрехата, или натъркайте петното с лимон или кислородна вода. След като натъркате дрехата с лимонов сок, оставете я в топла вода за 30 минути и след това я изперете.

Източник: bgnow.eu