В Персия сминдухът е бил известен като любимата билка на Авицена.. Помага за стотици неща!

В древна Персия сминдухът е бил известен като любимата билка на Авицена. Въпреки че се смята за билка против 100 болести, ето няколко състояния и заболявания, при които най-често се използва в съвремието:

• За подобряване на лактацията, здравословното хранене след раждане и общото укрепване на кърмачката се препоръчва да се приема във вид на чай или добавяне в малки количества в храната.

• При захарен диабет ежедневно изяждайте по 2 чаени лъжички смлени семена от сминдух, запивайки с горещо мляко.

• За подобряване на потенцията ежедневно приемайте по 1 супена лъжица смлени семена, разтворени в чаша горещо мляко.

• При анемия ежедневно приемайте по 1-2 чаени лъжички смлени семена от сминдух с мляко и мед.

• Тоник за добро храносмилане: вечерта залейте 1 чаена лъжичка семена от сминдух с чаша студена вода. На сутринта сложете да заври, свалете от огъня, прецедете и изстудете. Добавете чаена лъжичка мед. Приемайте 30 минути преди ядене. Този тоник ще подобри храносмилането ви и ще укрепи нервната ви система.

• Маска против опадане на косата. Разтворете 100 г семена от сминдух в чаена лъжичка масло от черен кимион. Оставете сместа да престои два часа, след което в продължение на 15 минути с плавни движения втривайте в корените на косата си. Накрая измийте с топла вода.

Внимание! 

Ако сте решили да използвате сминдуха за лечебни цели, непременно се консултирайте с вашия лекар, тъй като всяко самолечение може да се окаже опасно за вашето здраве.

Източник: zdrave