Ванга – такава, каквато я познавахме всички, и… никой

На 11 август 1996 г. почина Вангелия Гущерова – баба Ванга. Когато се спомене името й, обществото се разделя на две половини по отношение на пророчествата й – едни вярват в тях, други – не, като не се знае коя от групите е по-многочислена, съобразно събитията у нас. Така или иначе, твърди се, че преди да напусне този свят, Ванга е казала нещо, което звучи безспорно в очите на болшинството българи:

„България ке страда, ке страда, ке страда, оти вси се обезвериха!… Земя и небо ке се слеят!… Много люде ке умрат! Без причина! На България не й е нужна война – в мирно време ке се изтепат!“.

Е, няма как да оборим казаното, макар да не е нужно да си пророк, за да го „видиш“ през 1996-а, когато почина Ванга. В историята не са познати феномени, които да са доказани със 100-процентова познаваемост. Както е известно, цели институти се занимават с центуриите на Нострадамус, и пак не могат да определят с точност за кой период от време се отнасят „виденията“ му.

Едно е сигурно – че баба Ванга беше не само феномен, тя се превърна в име нарицателно за човек, който отдава помощ на хората, и в този смисъл спокойно можем да кажем, че тя е национална ценност, непреходна във времето.

Ванга с осиновения си син Димитър Вълчев

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Като всеки друг популярен сред народа българин, и тя беше хулена, отричана и разочарована от хората. Помните, че един отец преди години обяви пророчицата, заедно с лечителя Петър Дънов, за „сатани“. Излязоха цели богословски трактати за това колко презрени са пред лицето на Бог всякакви врачи и баячи, както и ученията, чужди на християнството.

Храмът на Ванга през целия й живот беше душата й, изпълнена с мъката на хората. Всеки, който я е виждал с очите си, знае че тя преживяваше хорската мъка и искаше да помага. Дали винаги е успявала? – Едва ли, но сама по себе си тази жена беше страдалка, осъдена да живее заради другите. На нея не й трябваше нищо материално, а и да го имаше не можеше да го ползва. Говори се, че са я ползвали като „печатница за пари“ за държавната хазна. В този смисъл тя може би е била нещо като „държавен служител“. Знаела ли е или не – това едва ли я е интересувало лично.

Ванга бе известна с инфантилната си слабост към куклите и като повечето незрящи хора живееше в един свой свят, в който е намирала уединение от постоянните тълпи пред дома й. В някои от документалните кадри, заснети с пророчицата приживе, усещаме колко изтощена е тя от този товар, който носеше заради дарбата си. Понякога това бяха вопли, друг път тихи стонове, но това беше мъката на една жена, която нямаше на кого да изплаче собствената си болка, защото никой не очакваше това от нея – всички искаха помощ и надежда за себе си.

Октомври 1994 г. На гости на Ванга

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Греховно ли е, когато другите очакват от теб помощ, да им я откажеш, според силите си? – Ванга правеше това, което хората искаха и очакваха от нея. Сигурно е било мъчително за нея да иска да научи повече от онова, което й бе позволено Свише, и затова често изглеждаше така, че сякаш говори на себе си…

Според близките й, Ванга дълбоко вярвала в Бог. В онази сила, която под формата на смерч я вдига във въздуха и я пуска „друга“ на земята. Тя обаче никога не си позволи да се изтъкне чрез дарбата си – очевидно е осъзнавала, че ясновидството й не е привилегия, а изпитание – мъченичество. Дарбата й я правеше специална в очите на другите, а тя самата носеше единствено товара й.

Октомври 1994 г. Светлин Русев изографисва „неканоничната“ църква в Рупите.

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Когато реши да изгради храм за хората в Рупите, я обвиниха, че не е спазила църковния канон, според както пише в богословските книги. По едно време всичко беше на път да се превърне в интригата, че най-близките й са злоупотребили с нея, защото е незряща. Тя запази мълчание и не се обърна срещу тях. Светлин Русев, авторът на „живите“ изображения във вътрешността на църквата й, остана близък на сърцето й до Края й. Както и Нешка Робева. Ванга не се поддаде на хорските приказки и остана вярна на своето виждане за Бог и църквата, като за две отделни неща.

Това не се харесваше на духовниците и не им се харесва и до днес. А може би Ванга бе от хората, които имаха свои причини да се съмняват в безпогрешността на духовниците, и затова подлагаха под съмнение и каноните им. Има много вярващи сред миряните, които не приемат фалша на духовенството. Църквата не я приемаше, но тя си имаше нейния Бог и хората вярваха, че носи светлината Му в душата си. Ако не е помогнала някому, не е и навредила. Ванга правеше всичко според човешките си сили и накрая се умори да бъде постоянно на „разположение“. Тя до края си не се „пенсионира“ и бе на поста си – работеше това, за което я търсеха хората.

Нешка Робева на погребението на пророчицата

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

След като умря, онези спорове за „неканоничната“ църква стихнаха, но избухнаха други. Някои от тях се разразиха в цели телевизионни диспути. А хората продължаваха и продължават да ходят на Рупите, с надеждата че там все още витае духът на пророчицата, и че тя им помага и от Отвъдното. Много хора отиват на гроба й с надеждата за чудо, но и да не видят такова, вярата им че има нещо свръхестествено в това място, дето бе живяла тя, не ги напуска. Нямаме друг такъв човек в историята си, митът за когото да продължава да „произвежда“ митология. Това е и хубаво, и лошо. Защото хората често измислят истории, които никога не са се случвали, и слагат в устата на Ванга думи, които никога не е казвала…

Нароиха се нейни „следовнички“, „кръщелници“ и всякакви самозвани врачи и лечители, които за щяло и не щяло цитират името й. Всички говорят за нея така, като че ли са „богопомазани“ от срещата си с нея, и това им дава някакво предимство в практикуването на шарлатанията им. Ванга говореше на всички като на близки хора, но тя си знаеше кой е истински близък на сърцето й, и това определено не са били много хора.

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Според някои от интервюираните й познати, пророчицата искала да построи още два храма в Рупите – „Св. Никола“ и „Св. Георги“, но след скандала с първата църква и влошеното й здраве, усетила че няма да има време и сили за тях, и се отказала. Говори се също така, че искала да бъде погребана не там, където е сега, а където е пророкувала. Във връзка с това излезе и слуха, че там дето сега е положено тялото й за вечни времена, някога било…тоалетна!

Отиде ли си Ванга от този свят спокойна от хорските приказки, които и днес преследват името й? – Като всеки възрастен човек, накрая тя вече беше доста уморена от хората, изнервена от агресивното им любопитство към нея и вероятно и от егоизма им, да питат все за себе си, когато самата тя вече не беше никак добре.

С племенницата си Красимира Стоянова

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

През 2012 г., когато тя отдавна не беше сред живите, започна бум на предсказанията за Апокалипсиса. Набра скорост непримиримостта между християнството и исляма. Терористични акции по света създаваха не само смут, но истински шок в различни точки на планетата и, както обикновено се случва, хората все повече започнаха да се връщат към пророчествата на Ванга.

За пръв път чухме, че краят на света според нея бил не през 2018-а, а в необозримо далечната за днешните ни „сметки“ 5079-а. В същото време се припомняше, че уж е казала, че Апокалипсисът щял да започне с войната в Сирия. В резултат на тези действия Европа щяла да бъде унищожена, а САЩ щели да изчезнат като държава на световната карта. Хората, които не се предоверяват на казаното, а на доказаното, веднага контрират, че ако събитията в Сирия наистина са знак за началото на Апокалипсиса, то предсказанията на баба Ванга отново влизат в разнобой с Библията.

Според свещеното писание финалът на „последните времена“ ще се случат в 3 дни, а баба Ванга вижда Края чак след 3 хилядолетия. – Не, уверяват ни езотериците – понятието „ден“ може да има космическо измерение – да трае хиляди години. Знае ли човек?!?

Октомври 1993 г. Сватба

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Ето един от митовете, разказвани от името на Ванга: била предрекла, че нас българите ще ни спаси „прероденият дух на Давид“ – той щял да застане начело на България.

Неговият път ще проправи от 2018 г. жена. Тя ще застане начело на държавата, но може и да не управлява, тя ще стои до Спасителя. Двамата ще измият срама на предишните управляващи и ще направят живота ни по-стабилен“, пророкувала Вангелия Гущерова.

Но кога, пред кого и доколко достоверно е, че точно това е казала, никой не смее да гарантира. Пророчеството обаче даде основание на много жени в по-новата ни политика, да си въобразят, че те са „жената“ от предсказанието, макар нищо в думите и делата им да не ни носи увереност, че носят Спасение за България. И мъже политици се „визуализират“ в пророчествата на Ванга:

„Ще минат години, ще изтече много вода. Тогава ще дойде висок човек – пришълец, и той ще е и добър „крояч“, и добър „шивач“.

Чакахме българите доста години тоя „шивач“ да ни облече в нови „дрехи“, но той така и не дойде, или не разбрахме, че е „идвал“. Остава ни като утеха единствено продължението на това предсказание:

„Светът ще отиде на зле, но България ще остане „на завет“ за онова, което иде. То ще трае наполовина на времето на Втората световна война“, била казала Ванга.

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Според фенове на пророчицата, тя била предсказала следните световни събития: Пражката пролет , ядрената катастрофа в Япония, че 44-ия американски президент ще е афроамериканец (б.а. Барак Обама спечели през 2009 президентските избори в САЩ). Ванга, твърдят някои, била предупредила също така за терористичния акт на 11 септември 2001 г. Била предсказала и Брекзит-а, както и възхода на „Ислямска държава“.

Всички тези събития били предсказани от Ванга, твърди „Хъфингтън поуст“. Германското списание „Фокус“ пък посочва, че именно „българката от Рупите“ предсказала възхода на Китай. От същото издание научаваме, че в 85 от случаите Ванга познавала. Кой ли и по какъв начин е водил такава статистика, че да я подложи на математическо изчисление?…

Истината е, че днес се приписват на Ванга много спекулативни пророчества, които никога не е правила. И ако някога са я използвали от ДС, то сега може да се каже, че направо си я ползва международното контраразузнаване. Западно списание, известно с русофобските си настроения, цитира пророчицата така:

Русия ще се раздроби на още отделни държави. Предстои й остро стълкновение с Китай. Мъчно ми е за руското племе, но Сибир ще бъде отнет от Русия. Виждам, че там ще се ширнат и засноват работливи като мравки жълти човечета. Виждам кръв ще се лее там. И това е, защото русите някога си позволиха чудовищен експеримент с лазерно оръжие срещу Китай. Но Русия не ще рухне. Напротив, след време отново ще възвърне могъществото си, отредена им е водеща духовна мисия в предстоящите съдбини на човешкия род“.

Очевидно казаното от Ванга на някои звучи приятно в първата част на това предсказание, а на други – във втората. Въпрос на геополитика.

С Невена Коканова на Петков ден на Рупите през 1993 г.

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Днес няма кой да опази „авторското право“ на баба Ванга, защото само тя единствена можеше да опровергае измислиците за нея. Трудно е човек да разграничи истински изреченото от Ванга от онова, което й приписват в клюки, книги, филми и прочее. Вярвате ли, че баба Ванга можеше да говори за Венера почти като физик, че да се изрази с нещо като „нова форма на енергия“?! – Не, всеки българин, който я помни, знае че тя не говореше по този начин, че да я сравняваме с Айнщайн, или с някой експерт от НАСА.

За пръв път феноменалните й способности са изследвани през 1966 г. Институтът, който се занимава с това, под ръководството на проф. Георги Лозанов, излиза със заключението, че хората, които се тълпят пред дома й в Рупите, са „лековерни“. Излиза и един слух за диалог между Ванга и проф. Шипковенски, на когото уж била казала: „Докторе, няма да можеш да ми туриш мозъка у стъкленица, оти преди мене ке умреш!“ – Според много близки на Ванга, тя никога не предричала смърт, което поставя под съмнение тези думи, но професорът наистина умря преди нея.

Октомври 1993 г. Близките на Ванга вият хоро край църквата по време на строежа й.

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Нашенски социолози от по-ново време твърдят, че резултатите от 99 анализа на предсказанията на Ванга били следните: 43 били адекватни, други 43 – алтернативни (нееднозначни), и 12 – неадекватни. Тази статистика не ви ли напомня за прогнозните резултати на нашенските социолози по време на избори? – Заключение: Ако трябва да се изразим научно, баба Ванга е познавала с вероятност до 68,3 процента, който резултат излизал „извън границите на теорията на вероятностите“, каквото и да означава това, казано от устата на който и да било български социолог.

И както обикновено, няма как някой да е бил прочут по времето на соца, и той да не е бил свързан с ДС, Тодор Живков и дъщеря му Людмила. Има десетки версии за взаимоотношенията на Ванга с тези три „сакрални“ имена на соца. И пак съзираме конспирации, разбира се: едно издание пише, че Людмила Живкова съхранявала архива с откровения на Ванга – те били записани на магнетофонна лента. След смъртта на Ванга, спецслужбите ги били иззели и изпратили в Русия? Архивът бил скрит? – И защо? Вероятно в онези записи е имало нещо за Десети ноември? – И без тях т.нар. демокрация „избухна“, а какво ще стане занапред, няма я Ванга да каже.

13 август 1996 г. Погребението на пророчицата

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Една мисъл на Ванга остава безспорно ценна, като обръщение към всички ни:

„Не искайте много, не можете да му платите цената!“

В тази мисъл прозира мъдростта на жената, която не разбираше алчността, защото животът й бе раздаване. И когато сега толкова много хора, срещу толкова малко, което дават от себе си, искат толкова много, за да водят охолен живот, май трябва да се замислят, как един ден ще му плащат „цената“.

…За всеки човек идват периоди на трудности. Дори и за най-богатите и за най-силните. Затова човек трябва да се стреми да бъде смирен, за да не умре в прегръдките на злото„, казвала пророчицата.

А ето една утеха и за бедните:

…Бедността е цвете, на богатството не се радвайте. Бедността дава да се радваш на деца, приятели, роднини. А от богатството душата се разболява…

…Не роптайте срещу страданието, което преживявате. Страданието е пречистващо средство – като една дреха, която не е чиста, ако не се изпере…

Поколенията, които идват след нас, са другояче устроени – не така суеверни, и някак по-самоуверени. И ето какво обяснение дава Ванга за това:

“ В тежки времена живеем. Хората помежду си нямат един с друг нищо общо. Майките раждат деца, но нямат мляко да ги кърмят. Казват, защото били нервни. Не е това. Просто децата нямат нищо общо със своите майки, те само са дошли на света чрез тях. Нищо не получават децата от майките: нито мляко, нито топлина. Дават ги съвсем малки в детски ясли, вечер ги слагат да спят отделно, рядко виждат усмивката на майчиното лице. Майките са недоволни, че съпрузите им не ги почитат достатъчно. Съпрузите пък смятат, че са се оженили само защото е трябвало да минат по реда си. Възрастните са недоволни, че младите не ги уважават. Никой с никого не е близък. Хората вече се интересуват само от пари. Мислят, че ако имат пари, всичко ще им е наред. Не знаят, че един ден тези пари няма да им служат за нищо…

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Нейната мъдрост за силата на Възмездието:

…Няма хитрец, дори и най-големият, който да е надхитрил съдбата си. Ще хитрува толкова, колкото му е дадено от Бога. И после няма право на снизхождение!…Нека знаят всички, че нищо не остава неизплатено на този свят. Хората вършат престъпления и мислят, че никой не ги е видял. Не е така! Всичко се вижда и идва време, когато провинилият се трябва да плати!…

Ванга живя един живот, който едва ли би се харесал на някого. Но тя си носеше Кръста до края. Не кръсти църквата, изградена с нейни средства на себе си, а на Св. Петка Българска. Вярваше едновременно в Бог и в извънземните. Обичаше България. Обичаше Русия. Обичаше хората, колкото и те да изтощаваха силите й. И си отиде от този свят като една обикновена възрастна и болна жена, на 11 август 1996 година.

Тя не е канонизирана и няма да бъде призната от духовниците ни, но в сърцата на повечето българи е светица. Факт, който сам по себе си говори, доколко феноменалното в нея, в съчетание с човешкото, е създало в паметта на народа един легендарен образ с величината на икона.

Еми МАРИЯНСКА

Източник: Дир.БГ