Какво не знаем за билката на дълголетието – Мурсалски чай

Нови качества на мурсалския чай се изследват в европейски лаборатории

Лековитите качества на мурсалския чай се изследват в лаборатории в Швеция и Англия според информация на д-р Анатолий Аликовски, автор на книгата “Мурсалски чай” и дългогодишен изследовател на билката. Проучванията в Швеция са свързани със съставка срещу рак на простатата, а на Острова изследват въздействието на друг компонент от чая върху болестта на Алцхаймер.

Мурсалският чай може да бъде превърнат в поминък, но трябва подкрепа от държавата, коментира за БТА Любен Ушев от Смолян. Той е първият в Родопите фермер на мурсалски чай, който го отглежда в плантации в местности, където се среща и диворастящият.

За усилията му за опазване на вписаното в Червената книга растение, Ушев получи няколко приза на британската организация Green organization, сред които “Gold winner 2007”, “GREEN HERO 2008” (“Зелен герой 2008”), “Five-star member of the Green Organization 2010”. Билката, която е известна и като пирински чай, от тази година е забранена за бране дори за лична употреба от естествените находища. Забраната е въведена заради хищническо и вандалско бране на чая през последните години, което застрашава да унищожи природните находища.

Ароматната билка се използва от поколения в Родопите при простудни, белодробни, бъбречни заболявания, пие се като общо укрепващо организма средство. В медицинските си проучвания и наблюдения д-р Аликовски разширява спектъра на лечебните въздействия на защитеното растение Sideritis scardica: при остри и хронични бронхити, трахеити, ларингити, остри колити, хранителни отравяния, хронични гастрити, нефрити, бъбречни уратни камъни и пясъци, рак на простатата, безплодие при мъжа и жената, бъбречна недостатъчност и други. В медиите защитеното растение стана популярно и като “родопската виагра”.

Мурсалският чай – билката на дълголетието

Билката на дълголетието е мурсалският чай според д-р Аликовски. По този начин е изписан и на етикетите на Любен Ушев, с които стига не само на българския пазар, но и във Великобритания, Словакия, Русия, Япония.

Д-р Аликовски обяснява, че от години се занимава с изследване на действието на мурсалския чай, но първите му проучвания са за това как влияе на дълголетието в Родопите. “Установих, че хората, които редовно са ползвали чая, особено в района, където расте естествено билката като Триград и Мугла, навремето са достигали до възраст 90-100 г.”, обяснява лекарят уролог.

Ежедневната закуска на Любен Ушев от 70 години всяка сутрин започва с мурсалски чай. Производителят е нагледният пример за виталното действие на билката. На 74-годишна възраст и стаж в уранова мина, фермерът е неуморим, обработвайки със семейството си плантации от 20 дка с чаени насаждения.

Лековитата билка, считана за имуностимулатор, сама по себе си е илюстрация за оцеляване в екстремни условия. Чаят със сивкаво-зелени мъхести листа, напомнящи за еделвайс, вирее в най-високите части на планината, избуява по скали и каменисти терени. С най-добри качества е този мурсалски чай, който расте при надморска височина над 1200 м. “Опитоменият” в по-ниските зони и равнините става по-едър, но се счита, че не е толкова лековит и качествен.

В градината си в Смолян Ушев отглежда само стръкчета разсад за чай, а самите ниви с изчезващия растителен вид са разположени на 1300-1400 м надморско равнище край Триград в пояса на естественото находище. Мурсалският чай е там, където е варовикът, обяснява чаеният фермер.

Според него варовитите камъчета в почвата задържат и през нощта топлината, която е много важна за растението. Друго изискване за терена е да бъде проветрив, да се обветря. Ако се отглежда в градини, не трябва да се полива или наторява, препоръчва Ушев. Той разказва, че е създал своите плантации, започвайки от едно стръкче и постепенно е увеличил нивите до над 20 дка.

Лабораторни изследвания са установили  23 елемента в състава на билката

Минералните вещества в мурсалския чай са истинско съкровище, смята д-р Аликовски. Лабораторни изследвания са установили 23 елемента в състава на билката. Едно от важните действия на мурсалския чай според д-р Аликовски е, че алкализира организма. Със своите алкални качества променя киселинността в организма, така че бъбречни камъни и пясък често пъти се изхвърлят, обяснява лекарят. Той продължава проучванията си относно въздействието върху раковата клетка.

В десетилетната си практика медикът препоръчва мурсалски чай на пациенти с рак на простатата. В много от случаите резултатът е намаление на туморния маркер и почти изравняването му към нормата. Алкализиращият ефект на билковата отвара препраща към най-новите хипотези за връзката между развитието на туморните клетки и киселинната среда.

Резултатите от продължаващите проучвания относно антитуморно действие и анализираната при изследванията в Швеция съставка срещу рак на простатата ще бъдат представени от д-р Аликовски в третото издание на книгата “Мурсалски чай”. Редкият растителен вид, който е балкански ендемит, е изследван също в Япония и Германия. Лекарят се надява научните анализи да продължат някога към създаването на българско лекарство на основата на мурсалския чай, което да се нарече “мурсалин”.

Докато разработването на медикамент изисква много финансови средства, то целебните ефекти на билката като чай вече се признават от потребители и в цялата страна, и в чужбина.Трябва да се направи нещо, защото този чай има бъдеще, твърди Любен Ушев.

Според него отглеждането на мурсалски чай може да се превърне в поминък за много хора не само в Родопите, но и в други региони, където има подходящи условия. Фермерът заявява, че е готов да предостави семена и разсад, ако институциите се ангажират с проблема и покажат намерения за създаване на работни места в тази посока. Собственикът на плантациите предлага да помогне със семена и за запълване на оредяващите естествени находища на чая край селата Триград и Мугла.

Ушев отбелязва, че е свидетел на множество вандалски набези на берачи, унищожаващи билката. Проблемът е, че чаят се бере още докато е зелен, когато няма качества, а и семенцата не са паднали в земята. Може да се познае, че мурсалският чай е готов като пристигнат пчелите, обяснява фермерът. Заради плантациите с дъхавия чай напоследък е повишено търсенето и цената на пчелния мед, произвеждан в Триград.

Намалението на

популацията на мурсалски чай в района е значително

Намалението на популацията на мурсалски чай в района е значително, затова е навременна наложената от МОСВ забрана за неговата беритба, коментира за БТА Захарина Бакларева, директор на Държавното горско стопанство в Триград. В летните месеци на цъфтеж е предвидена засилена охрана на зоните, където расте чаят.

Въведената със заповед на министъра на околната среда и водите забрана ограничава досегашния режим на ползване, който допускаше събиране на билката за лични нужди с допустимо количество до 2 кг дневно. От това лято за нарушение се смята всяко бране на билката от естествените находища, а предвидените глоби за това са от 100 лв. до 3000 лв. Продажбата на билката от култивиран мурсалски чай не се санкционира. По примера на Ушев, в района на Триград вече има няколко плантации със защитеното растение. Произходът на култивирания чай се удостоверява със специални сертификати, уточняват от ДГС-Триград.

Чай от нелегално бране и досега се продава на различни места, главно край пещерите в Триград и Ягодина, твърди Любен Ушев. Според него тези продажби подвеждат ценителите на билката, защото в много от случаите са откъснати от още зелен чай, в който липсват ценните качества.

Мурсалският чай става все по-търсен и в чужбина

според наблюденията на фермера. Неговите прогнози са, че билката на Мурсалица може да се наложи и зад граница, ако се получи подкрепа от държавните институции, за да се представи на международни изложения и форуми.

Източник: Борба.БГ